Menu
WomanOnly

3 recepty na jídla ze syrové stravy. Připravte raw food menu

Když někde zaslechnete pojem syrová strava, pravděpodobně si představíte studené neupravené jídlo, což vyděsí nejen zaryté odpůrce zeleniny. V poslední době se hodně mluví o vitariánském životním stylu, jehož přívrženci konzumují jídlo pouze v jeho původní podobě, čili v té nejzdravější a nejpřirozenější formě, která je nejpříznivější pro náš organismus. Vitariáni se snaží přesvědčit většinovou populaci o nesporných výhodách syrové, neboli raw stravy.  My jsme pro vás připravili tříchodové menu, abychom vás vyvedli z omylu, že syrová strava nemůže být chutná.

Proč tento způsob stravování získává v poslední době tak velkou oblibu? Při raw stravě nekonzumujete nic, co prošlo teplotou nad cca 45 °C, nic vařeného, pečeného, smaženého a grilovaného. To znamená, že nezatěžujete své tělo žádnými chemickými přídavnými látkami, „éčky“, barvivy, konzervanty a sladidly.

Na našich třech pokrmech vám chceme ukázat, že syrová strava není jen kus mrkve položený na talíři a obložený hráškem, ale velmi výživná a chutná strava. Ochutnejte polévku, hlavní jídlo i dezert a posuďte sami, jestli stojí za to pozměnit stravovací návyky.

Špenátovo-dýňová polévka

  • 1 až 2 hrsti čerstvého špenátu
  • stejné množství dýně Hokkaidó
  • zralé avokádo
  • 1 mrkev
  • mletý nebo drcený kmín
  • česnek, kari, růžová sůl
  • kousek řapíkatého celeru

Do mixéru dejte 1 hrnek vlažné vody, přidejte všechny ingredience kromě koření, soli a česneku. Rozmixujte do hladka a přidejte koření a sůl kromě česneku. Přelijte do kastrůlku, přidejte česnek a opatrně ohřejte na maximální teplotu 42 °C.

Houbové ravioli z červené řepy

Ingredience na těstoviny z řepy:

  • červená řepa
  • olivový olej
  • citronová šťáva z 1 až 2 citronů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce agávového sirupu

Nejdříve nakrájíme řepu na co nejtenčí plátky a vykrajovátkem vytvoříme požadované tvary. Do malé uzavíratelné nádoby dáme olivový olej, citronovou šťávu, agávový sirup, nastrouhaný česnek a všechno dobře promícháme. Do marinády vložíme vykrojené plátky řepy. Nádobu uzavřeme a necháme přes noc v ledničce.

Ingredience na houbovou nádivku:

  • hrst kešu ořechů
  • pár plátků sušených hub
  • špetku soli

Ořechy i houby nechte každé zvlášť přes noc namočené ve vodě. Vodu z obojího slijte, z hub si nechte stranou. Vše rozmixujte tak, aby vznikla jemná nádivka s co nejmenšími kousky. Podle potřeby přidáte vodu z hub, aby byla krásně krémová. Pak vyndejte plátky řepy z ledničky a vysušte je ubrouskem. Na každý plátek řepy namažte nádivku a přikryjte druhým plátkem.

Čokoládový brownie dezert

Ingredience na  těsto:

  • 4 hrnky vlašských ořechů
  • 30 vypeckovaných datlí
  • půl lžičky vanilky
  • 2/3 hrnku speciálního raw kakaa

Ingredience na čokoládovou polevu:

  • 3 lžíce panenského kokosového oleje
  • 3 lžíce raw kakaa
  • 1,5 lžíce agávového sirupu

 Ingredience na ozdobení:

  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Nejdříve si připravíme těsto na korpus. V mixéru rozmixujeme vlašské ořechy a teprve potom přidáme ostatní suroviny. Vše rozmixujeme na lepkavé těsto, formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kokosem. Těsto pečlivě vtlačíme do formy. Rozmixujeme všechny ingredience na polevu a nalijeme ji na korpus. Dort ozdobíme ořechy a dáme na půl hodiny do ledničky. Přejeme vám dobrou chuť!

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

3 recepty na jídla ze syrové stravy. Připravte raw food menu