První jahody se začínají objevovat na našich záhoncích a milovníkům těchto červených dobrot plesá srdce. Jahody se hodí na nejrůznější druhy zpracování, můžete je mlsat jen tak, upéct z nich bublaninu, připravit marmeládu nebo třeba zmrzlinu. My přinášíme tipy právě na toto ledové potěšení, a to hned ve třech variantách.
Na jahodovou zmrzlinu vybírejte dostatečně zralé plody. Hodí se i takové, které nejsou dost hezké nebo jsou už mírně přezrálé. Vždy je pečlivě očistěte, zbavte lístků a omyjte.
Postup přípravy
- Jahody rozmixujeme do hladka spolu s cukrem, pak přidáme smetanu na šlehání a trochu mléka. Případně ještě dosladíme, směs může být trochu sladší, po zmrazení nebude její chuť tak výrazná.
- Hmotu pak nalijeme do formičky na nanuky nebo do uzavíratelné nádoby a dáme zmrazit.
Pravá krémová jahodová zmrzlina
- 270 g jahod
- 200 g kondenzovaného mléka
- 2 lžíce mascarpone
Vše rozmixujeme do naprosto hladké hmoty, případně dosladíme cukrem krystal a nalijeme do kovové misky, která zajistí rychlejší tuhnutí. Před tím, než dáme misku i s jahodovou hmotou do mrazáku, vložíme do ní metličku. Tou pak budeme celou směs pravidelně promíchávat, aby nevznikaly krystalky. Minimálně sedmkrát takto hmotu promícháme, pak metličku vyndáme a necháme zmrzlinu ztuhnout úplně.
Recept na lahodné jahodové řezy na plech se smetanou
Netradiční domácí jahodová zmrzlina
- jahody
- kokosové mléko
- moučkový cukr
- mascarpone
Postup je stejný jako u předchozího receptu. Zmrzlina není tolik hutná, má svěží chuť a výborně chutná ozdobená mátovými lístky nebo politá mátovým krémem.