Nakládané červené řepě jako příloze k hlavnímu jídlu dávno odzvonilo, tato výborná a zdravá zelenina se začíná prosazovat jako plnohodnotná součást našeho jídelníčku. Dnes si připravíme tři jednoduché chody, ve kterých bude hrát řepa hlavní roli.
Carpaccio z červené řepy
- 300 g červené řepy
- 3 hrsti rukoly
- 120 g kozího sýra
- Zálivka:
- šťáva z 1 citrónu
- balzamikový ocet
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Tento předkrm je u nás velmi oblíbený, protože skvěle chutná a obsahuje pouze zdravé a čerstvé suroviny. Na přípravu řepy doporučujeme použít rukavice – červené ruce vám sice nevydrží celý den, ale pokud se hned po vaření chystáte vyrazit do světa, určitě na ně nezapomeňte.
Celou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme ji v troubě vyhřáté na 180°C. Pečeme asi hodinu, dokud řepa nebude měkká. Teprve po upečení ji oloupeme, protože takto jsou zachovány všechny živiny. Nakrájíme ji na velmi tenké plátky, urovnáme na talíř a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme zálivku z citronu, octa, pepře a soli.
Řepu zalijeme zálivkou, ozdobíme rukolou a sýrem. Řepu je také možné naložit do zálivky už večer před podáváním, carpaccio bude mít intenzivnější chuť.
Carpaccio z hovězího, tuňáka nebo lososa. Snadný, chutný a rychlý předkrm
Polévka z červené řepy a zeleniny
- 1 středně velká červená řepa
- 3 brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- bobkový list
- sůl
pepř
Cibulku nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Přidáme syrovou oloupanou řepu, brambory, mrkev a petržel nakrájené na kostičky a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, přidáme bobkový list a posolíme. Vaříme, dokud nebude zelenina měkká. Na závěr polévku rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Na talíři ozdobíme lžící smetany.
Pečená řepa se sýrem feta