Klasická majonéza z oleje a žloutků je velmi tučná a i z toho nejdietnějšího jídla umí udělat hotovou kalorickou bombu. Skvělým řešením je majonéza z avokáda, která vašemu tělu dodá spoustu živin a navíc skvěle chutná.
Avokádo dobře chutná a prospívá tělu
Avokádo obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin. Kromě zdravých tuků v něm najdete také vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), B komplex, vitamin C, fosfor a draslík. Pravidelné pojídání avokáda působí jako účinná prevence srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby. Avokádo díky svému složení snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá k optimálnímu množství cukru v krvi a udržuje v kondici mozek a zrak.
Recept na nejrychlejší domácí majonézu
Avokádová majonéza – základní recept
Suroviny:
- 2 zralá avokáda
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Zralá avokáda rozkrojte, vydlabejte z nich dužinu a dejte do mixéru nebo do misky. Záleží na tom, zda chcete použít klasický nebo ponorný mixér.
- Přidejte olej, sůl, pepř, česnek a citrónovou šťávu. Všechny suroviny rozmixujte dohladka.
- Podle chuti majonézu dosolte, přidejte více pepře nebo citrónové šťávy.
TIP: Ke zvýraznění chuti přidejte do majonézy lžičku plnotučné nebo dijonské hořčice.
Jak zachovat rozkrojené avokádo čerstvé? 6 tipů na bezpečné uskladnění
Jemná avokádová majonéza
Suroviny:
- 2 avokáda
- 1 lžíce kokosového mléka (tuhé části)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Dužinu z avokáda a všechny ostatní suroviny rozmixujte v mixéru do hladké hmoty.
- Jemná majonéza z avokáda se skvěle hodí ke grilovanému a pečenému masu.
Využití avokádové majonézy
Avokádovou majonézu můžete bez obav zaměnit za tu klasickou. Bude vám chutnat jako příloha k masu i zálivka do salátu. Výborná je jako pomazánka nebo náhražka smetanové omáčky na těstovinách. Pokud chcete, můžete do ní přidat různé bylinky, nadrobno pokrájenou zeleninu nebo čerstvý sýr a vzniklou směs namazat na čerstvé pečivo.