Dochází vám nápady na recepty? Vyzkoušejte dobrý a zároveň jednoduchý bramborový koláč. Můžete ho připravit na mnoho způsobů, takže se vám jen tam neomrzí.
Slaný versus sladký bramborový koláč
Receptů na bramborové koláče existuje opravdu hodně. Většina z nich obsahuje kromě brambor také cibuli, česnek, špenát, rajčata, zelí, různé druhy sýra nebo uzeniny. Např. typický francouzský bramborový koláč obsahuje slaninu a smetanu. Pokud jste ale milovníci ovocných moučníků nebo kombinace ovoce a masa, nesmí vám uniknout bramborový koláč sladký. Skvěle chutná třeba bramborový koláč se švestkami, s jablky nebo meruňkami. Postupy jsou u jednotlivých koláčů velmi podobné, většinou se liší v tvrdosti brambor. Někdy se peče bramborový koláč ze syrových brambor, jindy je potřebujete mít dopředu uvařené. Tím se pak výrazně zkracuje doba pečení.
Bramborový koláč s cibulí a sýrem
Ingredience:
- 6 středně velkých brambor
- 3 vejce
- 2 cibule
- 150 g eidamu
- 150 ml smetany na vaření
- 1 lžíce ostré hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- máslo na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy
- sůl
- pepř
- tymián
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce do měkka.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na středně velké kousky a nechte na rozehřátém oleji zesklovatět.
- Vejce vyklepněte a rozmíchejte společně s hořčicí, smetanou a na kostičky pokrájeným sýrem. Nakonec do směsi přidejte i sůl, pepř a tymián.
- Uvařené brambory nakrájejte na tenké hranolky. Polovinou vyložte dno koláčové formy, kterou jste předtím vymazali a vysypali.
- Na brambory nalijte třetinu sýrové směsi, přidejte vrstvu cibule a přikryjte druhou polovinou brambor.
- Nakonec vše zalijte zbytkem sýrové omáčky a vložte do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia. Pečte do té chvíle, než bude koláč zezlátlý, což je přibližně po 40 minutách.
Jak uvařit brambory? Připravte je každý den trochu jinak
Bramborový koláč se zelím
Ingredience:
- 6 středně velkých brambor
- 2 vejce
- 2 cibule
- 200 g kysaného zelí
- 150 g strouhaného eidamu
- 150 ml smetany na vaření
- 5 plátků anglické slaniny
- rostlinný olej
- sůl
- pepř
- kmín
- cukr podle chuti
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce doměkka. Jakmile zchladnou, tak je oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a nechte na rozehřátém oleji zesklovatět.
- K cibulce přidejte také zelí s kmínem a nechte prohřát. Podle chuti osolte, případně oslaďte.
- Vejce vyklepněte a rozmíchejte se smetanou, solí, pepřem a nastrouhaným sýrem.
- Koláčovou formu vyložte plátky brambor, které ihned osolte a opepřete.
- Na brambory nalijte třetinu sýrové směsi, nandejte na ně zelí a opět poklaďte posledními plátky brambor.
- Vše zalijte zbytkem sýrové omáčky a vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů Celsia. Koláč zezlátne po cca 35 minutách.
Brambory ve slupce jako příloha i hlavní chod. Vyberte si z 5 receptů
Bramborový koláč se špenátem
Ingredience:
- 6 středně velkých brambor
- 1 vejce
- 150 g listového špenátů (čerstvého nebo mraženého)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 100 g nivy
- 100 g anglické slaniny
- rostlinný olej
- pepř
- sůl
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce. Jakmile budou hotové, slijte vodu a nechte je zchladnout.
- Cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky.
- V pánvi na trošce oleje zpěňte cibuli s česnekem.
- Po chvíli přidejte také špenát, osolte, opepřete a nechte špenát zavadnout.
- Směs přendejte do misky a nechte ji zatím stranou.
- Vejce rozmíchejte se smetanou a nastrouhanou nivou.
- Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky.
- Na dno koláčové formy vyskládejte první vrstvu brambor, osolte a opepřete.
- Na bramborovou vrstvu dejte anglickou slaninu a na ni pak špenátovou směs.
- Završíte zbylými plátky brambor, které znovu osolíte a opepřete.
- Vše zalijete vajíčkovou směsí s nivou.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů Celsia přibližně 35 minut, nebo dokud koláč nezezlátne.
Recept na zapečené smetanové brambory. Udělejte netradiční přílohu
Bramborový koláč s jablky
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 6 brambor uvařených ve slupce
- 3 jablka
- 2 červené cibule
- 7 plátků sýru blaťácké zlato
- 7 plátků anglické slaniny
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- tymián
Postup:
- Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Osolte, opepřete a k bramborám přidejte na klínky pokrájenou červenou cibuli.
- Jablka nakrájejte na drobné kostky a přidejte k bramborám a cibuli.
- To samé udělejte také se sýrem a anglickou slaninou. Lehce osolte, opepřete a přidejte trochu tymiánu.
- Listové těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu.
- Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a trochou soli.
- Bramborovou směs navrstvěte na listové těsto a zalijte smetanovou směsí.
- Koláč pečte asi 40 minut na 175 stupňů Celsia, nebo dokud povrch nezezlátne.