Bulgur je ideální surovinou pro všechny, kdo se chtějí zdravě stravovat a dodat svému tělu potřebné živiny. Kromě komplexních sacharidů obsahuje množství vlákniny a důležité vitaminy i minerály. Jeho nadýchaná konzistence je ideální nejen pro zeleninové a masové směsi, ale hodí se i do sladkých dezertů.
Bulgur: co to je?
Předvařená a nalámaná celozrnná pšenice jménem bulgur je cenným zdrojem sacharidů, bílkovin, vlákniny, provitaminu A, vitaminů skupiny B, vitaminu E, K, draslíku, hořčíku, fosforu, selenu, vápníku a železa. Působí blahodárně na nervový systém, trávicí trakt i metabolismus. Pravidelná konzumace bulguru čistí střeva, posiluje imunitní systém, snižuje chutě na sladké a normalizuje hladinu cukru v krvi. V kuchyni ho můžete používat stejně jako rýži, quinou nebo kuskus. Skvěle se k němu hodí maso, mozzarella, čerstvá zelenina i bylinky.
Kuskus šetří čas a podporuje zdraví. Zkuste ho na slano i na sladko
Základní příprava bulguru
Zrníčka bulguru zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody a přikryjeme pokličkou. Takto necháme bobtnat 25 – 30 minut. Jakmile je bulguru hotový, promícháme ho lžící nebo vidličkou, aby se pořádně načechral. V tuto chvíli můžeme bulgur podávat jako přílohu nebo pokračovat s dalšími kuchyňskými úpravami.
Zeleninový salát s bulgurem a vajíčkem
Postup přípravy
- Uvaříme bulgur dle návodu. Uvaříme vejce natvrdo.
- Okurku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na menší kousky pokrájíme také rajčata a papriku. Vejce nakrájíme na měsíčky.
- Z olivového oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a nadrobno nasekané bazalky si připravíme zálivku.
- Veškerou zeleninu i vejce nasypeme do bulguru, promícháme a před podáváním polijeme lehkou zálivkou.
Tabbouleh
Ingredience:
- 2 hrnky uvařeného bulguru
- 2 najemno nasekané šalotky
- 2 rajčata
- 1 zelená paprika
- ½ okurky
- šťáva a kůra z 1 citrónu
- svazek petrželky
- hrst čerstvé máty
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžička římského kmínu
- sůl
Postup:
Petrželku i mátu nasekejte nadrobno. Okurku, rajčata i zelenou papriku očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Do bulguru přidejte všechnu zeleninu, bylinky a olivový olej. Dochuťte solí, římským kmínem a citrónovou šťávou. Tabbouleh můžete jíst jen tak nebo ho podávat jako přílohu ke grilovanému nebo pečenému masu.
3 skvělé recepty z cizrny. Vyzkoušejte salát, pomazánku i bábovku
Bulgur s ananasem a mrkví
Ingredience:
- 1 hrnek uvařeného bulguru
- 100 g pokrájeného ananasu
- 1 strouhaná mrkev
- hrst rozinek
- hrst sušených brusinek
- citrónová šťáva
- třtinový cukr
Postup:
Do bulguru přidáme mrkev, ananas, rozinky, brusinky a zamícháme. Dochutíme třtinovým cukrem a citrónovou šťávou. Bulgur můžeme podávat teplý i vychladlý.
A jaké jsou vaše oblíbené recepty z bulguru?