Chřestová sezóna je velmi krátká, a proto bychom si ji měli naplno užít. Chřest můžete vařit, zapékat, grilovat i dusit. Jedním z nejoblíbenějších receptů je však zdravá chřestová polévka.
7 důvodů, proč jíst chřest
- skvěle chutná
- posiluje imunitu
- má protizánětlivé účinky
- ulevuje při artritidě a revmatismu
- podporuje látkovou výměnu
- zabraňuje zadržování vody v těle
- působí jako afrodiziakum
- zlepšuje trávení
- snižuje hladinu cholesterolu
- udržuje zdravé srdce a cévy
Jak poznat čerstvý chřest? Stačí jeden dotyk!
Jak na kvalitní chřestovou polévku?
K uvaření výborné polévky vám stačí několik málo ingrediencí. Záleží na vás, zda dáte přednost polévce zjemněné smetanou nebo je vám sympatičtější lehká chřestová polévka bez smetany. Bez čeho se ale nikdy neobejdete? Základem je v každém případě cibule, chřest a poctivý zeleninový vývar.
Chřestová polévka se smetanou
Postup přípravy
- Špičky o délce asi 3 cm ukrojte a dejte stranou. Odkrojte také dřevnaté konce a zbytek stonků nakrájejte na kousky velké cca 5 cm.
- Na pánvi rozehřejte máslo.
- Cibulku s pórkem krátce na pánvi restujte, dokud zelenina nezměkne.
- Poté přidejte kousky chřestu a nechte 5 minut změknout.
- Nakonec přilijte vývar a společně vařte do té doby, než chřest změkne. Většinou mu stačí 5 – 10 minut.
- Pánev sundejte z plotny a směs osolte a přidejte pár kapek citrónové šťávy.
- Polévku rozmixujte a propasírujte přes síto.
- Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a uvařte v ní špičky chřestu. Stačí vařit přibližně 2 minuty do změknutí. Poté chřest opláchněte ve studené vodě.
- Polévku podávejte se špičkami chřestu.
Chřestová polévka se zakysanou smetanou
Ingredience:
- 300 g chřestu
- 1 jarní cibulka pokrájená na tenké plátky
- 100 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 1,5 l zeleninového či kuřecího vývaru
- 50 g hladké mouky
- sůl
- bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup:
- V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibulku.
- Zalijte vývarem a do něj vložte oloupaný chřest.
- Vařte asi 10 minut a poté chřest vyndejte a nechte zchladit.
- Z chřestu odřízněte špičky a uložte je na později.
- Zbylé části chřestu vložte s trochou vývaru do mixéru a rozmixujte na hladký krém.
- Vraťte zpět do polévky, zahustěte moukou a krátce ještě povařte.
- Polévku nakonec osolte, okořeňte pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Podávejte se zakysanou smetanou, pokrájenou slaninou a špičkami chřestu.
Polévka ze zeleného chřestu bez smetany
Ingredience:
- 1 kg bílého nebo zelného chřestu
- 1 cibule
- 45 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- 100 ml bílého vína
- 600 ml zeleninového vývaru
Postup:
- Chřest opláchněte, odlomte tvrdé části a ze stonků případně seškrabejte tvrdou slupku. Chřest pokrájejte na menší kousky.
- Do hrnce dejte trochu másla a osmahněte na něm cibulku.
- Jakmile cibule zezlátne, přidejte chřest a restujte přibližně 5 minut. Poté zalijte vývarem a vínem a nechte chvíli dusit.
- V jiném hrnci si připravte z mouky a másla jíšku.
- Jíšku přidejte k uvařenému chřestu, přidejte sůl a krátce povařte.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a podávejte.
Blanšírovaná zelenina: Jak docílit pěkné barvy a dobré chuti?
Fitness chřestová polévka
Ingredience:
- 250 g chřestu
- 350 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička rostlinného oleje
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- provensálské koření
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno.
- V hrnci nechte zahřát rostlinný olej a cibulku na něm nechte zesklovatět.
- Přidejte prolisovaný česnek, koření a nechte společně prohřát.
- Zalijte vodou nebo vývarem.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Chřest zbavte dřevnaté části a pokrájejte na menší kusy. Vše přidejte k vývaru či vodě a nechte půl hodiny vařit.
- Nyní polévku osolte a okořeňte a tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém.