Churro („čuro“) či v množném čísle churros je oblíbeným dezertem především na Pyrenejském poloostrově a v Jižní Americe. Máte rádi koblihy a jiné sladké smažené pečivo? V tom případě si churros zamilujete. Zkuste si je připravit s domácí karamelovou omáčkou podle našeho receptu.
Co jsou churros a odkud pochází?
Odkud tento ne zrovna zdravý, ale zato delikátní pokrm pochází? Jako místo původu churros se uvádí Španělsko, Portugalsko a Francie. Dnes se však churros hojně připravují také v Latinské Americe.
Jedná se o pečivo podobné koblihám, které se vyrábí z odpalovaného těsta. Těsto se napěchuje do válce s pístem a tryskou (tzv. churrera), pomocí kterého se vytvářejí tyčinky nebo jiné tvary s podélnými vroubky. Ty se následné smaží v rozpáleném oleji, stejně jako klasické koblihy.
Recept na větrník na plech. Upečte oblíbený zákusek pro celou rodinu
Jak churros připravit?
Odpalované těsto se připravuje z prosáté mouky, vody, oleje, cukru a soli. Následně se z něj vytvoří tyčinky nebo spirálky – k tomu nám postačí zdobicí sáček s hvězdičkovou koncovkou, popřípadě lze použít i pevnější plastový sáček s ustřihnutým rohem. Tyčinky poté smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
Nejčastěji se churros podávají obalené v cukru a skořici. Mohou být doplněné různými omáčkami, například čokoládovou nebo karamelovou. Rovněž je lze naplnit krémem dulce de leche, který se připravuje svařením kondenzovaného mléka.
Recept na churros se slaným karamelem
Churros můžete podávat jen tak obalené ve směsi cukru a skořice. Pokud si však chcete skutečně pochutnat nebo se blýsknout před návštěvou, doporučujeme k nim připravit tuto jednoduchou slanou karamelovou omáčku. Při její výrobě pamatujte na to, že rozpuštěný cukr je extrémně horký, a že smetana by neměla být příliš studená, aby vás neopařila vzniklá pára.
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme slaný karamel. Cukr nasypeme do dostatečně velkého hrnce, přidáme velkou špetku soli a přilijeme vodu. Plotýnku rozpálíme naplno a za občasného promíchání necháme cukr rozpustit. Jakmile se voda odpaří, už míchat nemusíme.
- Jakmile karamel získá zrzavou barvu, opatrně přilijeme smetanu a mícháme. Na mírném ohni necháme vše společně probublávat, dokud nevznikne jednolitá hustá hmota. Trvá to zhruba 4 minuty. Hotový karamel nalijeme do vhodných nádobek a necháme chladnout.
- Nyní se můžeme pustit do přípravy churros. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a špetku soli.
- Vodu a olej nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přisypeme suchou směs a hněteme, dokud nevznikne hladká tuhá pasta. Poté pokračujeme ještě asi 2 minuty. Nakonec hmotu vyndáme z hrnce a necháme ji vychladnout.
- Po vychladnutí vmícháme rozšlehaná vejce, čímž vznikne hladké těsto. Naplníme jím cukrářský sáček s hvězdičkovou koncovkou a tvoříme tyčinky nebo spirálky. Ty poté smažíme v rozpáleném oleji dozlatova (cca 3 minuty).
- Usmažené churros necháme okapat na ubrousku a obalujeme v cukru smíchaném se skořicí.
- Podáváme společně se slanou karamelovou omáčkou, do které churros namáčíme.