Každý rok po Velikonocích je to stejné. Vykoledovali jste si plnou lednici vajíček a nevíte, co s nimi? Přinášíme tři skvělé recepty na pokrmy, kde hrají vařená vejce hlavní roli. Nechte se inspirovat!
Ingredience:
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 50 g sušených hub
- 0,5 l vývaru
- 200 g oloupaných brambor
- 100 g 12% smetany
- čerstvý kopr
- 2 vejce
Tahle klasika nikdy neomrzí. Houby předem namočíme ve vodě a povaříme cca 10 minut. Připravíme jíšku z másla a mouky, zalijeme vývarem, přidáme houby a půl hodiny povaříme. Oloupané brambory nakrájené na kostičky uvaříme zvlášť v osolené vodě s kmínem. Obě části spojíme, přidáme převařený kopr, dochutíme pepřem, solí a octem a nakonec zjemníme smetanou. Na závěr vložíme vařená vejce rozkrojená na půlku.
Ingredience:
- 3 mrkve
- několik lžic másla
- 5 vajec
- 2 lžíce bílého jogurtu
- sůl, pepř
- 1 středně velká cibule
- bazalka, pažitka
Mrkev nastrouháme najemno a smícháme s máslem a jogurtem. Přidáme nahrubo nastrouhaná vajíčka, najemno nakrájenou cibuli, bazalku a pažitku. Na závěr osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a necháme odležet při pokojové teplotě zhruba 20 minut.
Zeleninový salát s tuňákem a vejci
Ingredience:
- alespoň 2 druhy listových salátů
- 4 vejce
- 2 lžíce kaparů
- 200 g tuňáka (kousky ve vlastní šťávě nebo v oleji)
- 2 jarní cibulky
- 8 sušených rajčat
- 100 g měkkého kozího sýra nebo žervé
- olivový olej a balzamikový ocet
- čerstvě mletý pepř, sůl
Vylepšený tuňákový salát s vejci bude chutnat celé rodině! Vajíčka oloupejte a podélně je pokrájejte na čtvrtiny nebo osminy. Salát omyjte, osušte a rozprostřete na talíř. Na salát nasypte kapary, tuňáka a jarní cibulku. Pokapejte olejem a posolte. Přidejte nakrájená rajčata, vejce a sýr, opepřete a pokapejte balzamikem.