Křupavé hranolky, které by se rozplývaly na jazyku a chutnaly po skutečných bramborách jsou snem každého jejich milovníka. Poradíme vám, jak si takové připravit doma.
Umět připravit výborné domácí hranolky je kumšt. A ti, kteří je umí, si svou recepturu hlídají jako oko v hlavě. My jsme pro vás ale vypátrali ty nejlepší recepty na domácí hranolky, po kterých se budete vy i rodina oblizovat až za ušima. Pokud bramborám nefandíte, máme pro vás i zdravou alternativu: hranolky z celeru, řepy či mrkve. A co by byly hranolky bez kečupu? Proto na konci článku najdete bonus: jednoduchý recept na domácí kečup.
Na začátek je důležité zmínit, že nejvhodnějšími bramborami na domácí hranolky jsou ty, které obsahují více škrobu. Proto se v obchodě porozhlédněte po bramborách typu C. Vybírejte větší kusy brambor, z nichž lépe nakrájíte požadovaný tvar.
Domácí hranolky z brambor na 3 způsoby
Domácí hranolky jednoduše a rychle
Nemáte na kouzlení v kuchyni čas a vystačíte si s jednoduchým návodem na domácí hranolky? Už za přibližně půl hodiny je můžete mít na talíři. Jak na to?
- Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky – ideálně stejně dlouhé a stejně tenké/silné.
- Hranolky dejte do hrnce se studenou vodou a přidejte lžíci vinného octa. Na 300 gramů hranolek by měla připadnout jedna polévková lžíce. Díky tomu si zachovají během další přípravy svůj tvar a nezčernají vám.
- Hranolky poté vařte cca 8 – 12 minut.
- Poté je zceďte, nechte vysušit a zchladnout.
- Na závěr dejte hranolky na pánev či do fritézy a smažte je přibližně minutku na slunečnicovém oleji.
Osolíme, dopřepříme nebo jinak ochutíme až závěrem.
Domácí hranolky zapečené se sýrem
Také patříte k těm, kteří by dávali sýr úplně na všechno? V tom případě je pro vás tento recept jako stvořený. Ideální je pro tento recept cheddar, ale použít můžete klidně i eidam nebo parmezán.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky.
- V míse si připravte směs ze 3 lžic rostlinného oleje, špetky soli, pepře a mleté papriky a jednoho či dvou stroužků česneku. Hranolky ve směsi opatrně a důkladně obalte.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Mezitím si hranolky rovnoměrně rozprostřete na plech s pečícím papírem nebo do zapékací mísy.
- Na závěr posypte hranolky svým oblíbeným sýrem. Čím více na jemno sýr nastrouháte, tím lépe se dostane i ke spodní vrstvě hranolek. (Masožravci mohou přidat na jemno nakrájenou slaninu.)
- Hranolky pečte 25 – 30 minut, dokud nechytnou krásně zlatavou barvu.
Domácí bylinkové hranolky
Nejen pro milovnice bylinek. Tento způsob přípravy hranolek se skvěle hodí k rybám a zeleninovým pokrmům.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky.
- V míše si připravte směs ze 3 lžic rostlinného oleje, špetky soli, rozmarýnu, bazalky, tymiánu a šalvěje.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Mezitím si hranolky rovnoměrně rozprostřete na plech s pečícím papírem nebo do zapékací mísy.
- Hranolky bylinkovou směsí potřete.
- Poté je pečte v troubě přibližně 25 – 30 minut.
Recepty na hranolky bez brambor
Cuketové hranolky
Suroviny: 2 menší cukety, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 vejce, polévková lžíce mléka, stroužek česneku
Příprava:
- Omyté a na hranolky nakrájené cukety osolte a nechte 30 minut stát ve vodě.
- Poté hranolky opatrně osušte.
- Z mléka, česneku, vajec a mouky připravte těstíčko, ve kterém cuketové hranolky obalte.
- Na rozpáleném oleji smažte dozlatova.
Mrkvové hranolky
Suroviny: 0,5 kilogramů mrkve, koření dle vlastní chuti, olivový olej
Příprava:
- Mrkev očistěte a nakrájejte na hranolky.
- Hranolky rozprostřete na plech a pečte při 200 stupních přibližně 25 minut.
- Pokud dostatečně nezměknou, můžete je na sucho doladit na pánvičce – cca 3 minuty.
Hranolky z červené řepy
Suroviny: 3 ks červené řepy, koření dle vlastní chuti, lžička uzené papriky, 4 lžíce olivového oleje
Příprava:
- V míse si připravte „marinádu“ z olivového oleje a koření (nejčastěji se používá sůl, pepř, sušený česnek apod.).
- Řepu očistěte a nakrájejte na hranolky.
- Hranolky v marinádě pečlivě obalte ze všech stran a vyskládejte na plech s pečícím papírem.
- Následně je pečte při 180 stupních cca 35 minut či déle. Získají-li tmavší barvu, berte to jako signál, že jsou hranolky již hotové.
Bonus: Recept na domácí kečup
Domácí hranolky si jistě zaslouží domácí kečup. Máte-li čas a chcete zkusit něco jiného než kečup ve skle či plastu, připravte si vlastní domácí kečup! Je skvělý a zdravý a jakmile ho ochutnáte, nebudete chtít už žádný jiný. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
Suroviny: 2 kg rajčat, 250 g kuchyňské cibule, 250 g jablek, 150 ml vody, 150 ml octa, 150 g javorového sirupu, lžička mleté papriky, 2 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 3 ks hřebíčku, 10 kuliček černého pepře, špetka skořice a soli
Příprava:
- Rajčata rozkrojte napůl a dejte do hrnce spolu s očištěnými a nakrájenými jablky (vč. slupky) a oloupanou a na jemno nasekanou cibulí.
- Přidejte ocet, sirup a veškeré koření.
- Za občasného míchání vařte přibližně 1 hodinu anebo dokud směs nezhoustne.
- Směs rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes husté síto.
- Ještě horký kečup nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a sterilujte přibližně 20 minut.