Zavařeniny a jiné speciality, díky kterým mohly již od nepaměti naše prababičky překonat zimu již dávno nejsou takovou spásou. Nicméně domácí marmelády a džemy mohou být delikatesou, která vám zpestří chladnější měsíce.
Postup přípravy
- Meruňky nejprve vhodíme do vroucí vody, aby se z nich uvolnila slupka. Poté oloupeme, vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky. Meruňky poté smícháme s cukrem a necháme přes noc odpočívat.
- Druhý den tuto směs přendáme do hrnce a za stálého míchání necháme dojít k varu. Poté vaříme přibližně 10 minut.
- Džem je hotový, když za sebou vařečka zanechá cestičku a na povrchu se vytvoří pěna. Pokud džem po zchladnutí tuhne a není tekutý, je to ten správný čas na přípravu sklenic. Ty by měly být sterilizované. Po naplnění džemem je obrátíme dnem nahoru. Domácí meruňkový džem je hotov.
Jak správně sušit meruňky? Zkuste tento jednoduchý návod
Tento džem skvěle chutná nejen k snídani namazaný na kousku pečiva, ale také jako sladidlo do čaje, náplň do meruňkových knedlíků nebo jako skvělá příloha k ovesné kaši. Stačí dát povařit v mléce cca půl šálku ovesných vloček. Přidáme 1-2 lžíce domácího meruňkového džemu a mandle a navrch posypeme skořicí.