Až nebudete vědět, co rychlého uvařit, vzpomeňte si na špecle. Doma je připravíte během 20 minut a i jejich další úprava je doslova blesková. Zkuste je třeba se strouhaným sýrem nebo se zelím, opečenou slaninou a smaženou cibulkou.
Tradiční vs. bramborové špecle
Špecle jsou v podstatě nudle nebo noky, které se mohou podávat jako příloha i hlavní chod. Jsou běžným pokrmem v jižním Rakousku, jižním Německu, Maďarsku, Švýcarsku, jižním Tyrolsku a Alsasku, nicméně i u nás jsou poměrně známé. Tradičně se připravují z mouky a vajec a poté se přes síto zavaří ve vroucí vodě. Existují však i méně známé bramborové špecle, jež se dělají z brambor, mouky a vejce. Bramborové špecle připomínají spíše halušky, ačkoliv se připravují trochu jiným způsobem.
Kvalitní těstoviny: Jsou lepší vaječné, bezvaječné nebo proteinové?
K čemu se špecle hodí?
Špecle se nejčastěji podávají se sýrem, popřípadě se zelím a slaninou. V této podobě si je také můžete připravit podle našich receptů níže. Dalšími známými pokrmy jsou špecle se špenátem nebo se škvarky. Výborné však budou také v kombinaci s masem a omáčkou, popřípadě nasladko – například s mákem nebo tvarohem.
Jak na domácí špecle?
Domácí špecle jsou jednoduché a hotové za 20 minut. Potřebovat budete jen pár základních surovin – polohrubou mouku (tu lze zčásti nahradit moukou hrubou), vejce, vodu a sůl. Špecle jsou hotové v okamžiku, kdy vyplavou na hladinu.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 5 vajec
- 250 ml vody
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- Z uvedených ingrediencí buď ručně, nebo pomocí robota vypracujeme polotuhé těsto.
- Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a osolíme. Připravíme si druhý hrnec se studenou vodou.
- Těsto buď trháme pomocí lžičky, nebo jej prolisujeme přes cedník do vroucí vody.
- Jakmile špecle vyplavou, přendáme je do hrnce se studenou vodou. Poté je přecedíme a přelijeme troškou oleje nebo rozpuštěného másla.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut
Tarhoňa jako příloha i hlavní chod. Zkuste ji s kuřecím či se zeleninou
Rakouské sýrové špecle (Käsespätzle)
Sýrové špecle, zvané Käsespätzle, jsou absolutní klasikou. Můžete použít klasický ementál, doporučujeme však sáhnout po tzv. Bergkäse – sýru vyráběném v Alpách, který se pro přípravu sýrových špeclí používá v Rakousku a dalších alpských zemích.
Ingredience:
- špecle (viz recept výše)
- 400 g sýra (ementál, Bergkäse apod.)
- 2 cibule
- 80 g másla
- hrst čerstvé petrželky
- sůl
Postup:
- Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno.
- Cibuli orestujeme dozlatova na rozpuštěném másle. Poté přidáme špecle a za stálého míchání je opékáme, aby získaly zlatavý nádech. Dochutíme špetkou soli.
- Vypneme zdroj tepla a vmícháme nastrouhaný sýr. Rakouské sýrové špecle ozdobíme sekanou petrželkou a hned podáváme.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 25 minut (+ 20 minut příprava špeclí)
Špecle se zelím, opečenou slaninou a cibulkou
Špecle se zelím, opečenou slaninou a smaženou cibulkou jsou dalším pokrmem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Cibulku v tomto receptu připravíme takzvaně po vídeňsku.
Ingredience:
- špecle (viz recept výše)
- 2 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- olej na smažení
- 200 g slaniny
- 500 g kysaného zelí
- sůl
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, která od sebe oddělíme. Poté je obalíme v hladké mouce a usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji osmahneme na pánvi.
- Přidáme špecle, osolíme a chvíli je restujeme dozlatova. Poté Vmícháme zelí, zakryjeme a zhruba 10 minut dusíme.
- Hotové špecle rozdělíme na talíře, posypeme smaženou cibulkou a hned podáváme.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut (+ 20 minut příprava špeclí)