Hovězí na česneku je nenáročný, a přitom vynikající pokrm. Můžete ho přizpůsobit vlastní chuti i tomu, co máte zrovna ve spíži. Jak připravit hovězí na česneku, které se bude rozpadat na jazyku?
Při přípravě tohoto jídla si vystačíte jen s několika málo ingrediencemi. S čím se však určitě nevyplácí šetřit, je v tomto případě čas. Maso potřebuje dlouhé, pozvolné dušení, aby bylo na talíři krásně měkké.
Na česneku můžete připravit v podstatě jakýkoliv druh hovězího. Obvykle se používá hovězí přední, popřípadě kližka. Nicméně pokud jste koupili například hovězí zadní, určitě se nic neděje.
A s čím hovězí na česneku podávat? I v tomto ohledu je recept velmi variabilní. Vhodnou přílohou k hovězímu na česneku jsou jak knedlíky či těstoviny, tak čerstvé pečivo nebo rýže. Záleží tedy pouze na tom, na co máte zrovna chuť.
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji v rozpáleném oleji. Jakmile získá lehce nazlátlou barvu, přidáme 4 nakrájené stroužky česneku a necháme cca 1 minutu rozvonět.
- Přidáme nakrájené hovězí maso, které osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran.
- Podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi hodinu a půl až dvě hodiny. Během dušení maso průběžně podlíváme.
- Když je maso skoro měkké, přidáme zbylý prolisovaný česnek a vaříme ještě asi 15 až 20 minut.
- Hovězí maso na česneku podáváme s knedlíky, pečivem, těstovinami nebo rýží.