Chcete sobě a svým hostům dopřát nevšední dezert nebo nápaditý předkrm? Pak se pusťte do přípravy espumy. Nadýchaná pěna může být sladká, slaná, studená i teplá. Chutnat přitom může po banánech, čokoládě, křenu nebo třeba chřestu.
Co je espuma?
Lehká pěna doslova rozplývající se na jazyku je mistrovským dílem mnoha šéfkuchařů. A jaký má vlastně espuma význam? Výraz lze ze španělštiny doslovně přeložit jako „pěna“. K její výrobě vám postačí jen pár ingrediencí. Neobejdete se však bez šlehačkové lahve neboli espuma whip. Díky N2O totiž vytvoříte z pyré, krému, coulis, extraktu, šťávy nebo vývaru chutnou nadýchanou pěnu. Potřebný tvar pokrmu dodá želatina, agar, tuk, bílek nebo škrob. U teplé espumy je pro docílení kýženého tvaru potřebná smetana nebo creme fraiche. Na rozdíl od klasické pěny však nemá espuma dlouhou trvanlivost a není tak vhodná k prodeji v bufetech a cukrárnách.
Espuma má španělské kořeny
A co říká o výrazu espuma wikipedie? Podle největší online encyklopedie jde o způsob kulinářské úpravy, při které se tekutina napěňuje v sifonu za použití oxidu dusnatého. Tuto techniku vyvinula španělská šéfkuchařka Ferran Adriá pro svou tříhvězdičkovou restauraci el Bulli. A my pro vás máme na přípravu pravé espuma recept.
https://www.womanonly.cz/recept/perfektni-mlecna-pena-doma-krome-pressovace-zkuste-mikrovlnku-ci-rucni-zpusob/
Banánová espuma
Ingredience:
- 3 banány
- 100 g cukru
- 50 ml citrónové šťávy
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Banány oloupejte, odvažte z nich 300 g a nakrájejte na plátky.
- K banánům přidejte cukr, citrónovou šťávu a rozmixujte v mixéru do hladka.
- Směs nyní propasírujte tak, aby se v ní nenacházely žádné hrudky.
- Přendejte do šlehačkové lahve, uzavřete ji a se dvěma bombičkami N2O vytvořte espumu.
- Nechte vychladit v ledničce alespoň na 2 hodiny a poté podávejte jako dezert nebo ozdobu moučníku, koláče či dortu.
Malinová espuma
Ingredience:
- 500 g čerstvých nebo mražených malin
- 50 g moučkového cukru
- 3 plátky bílé želatiny
- šťáva z 1 citrónu
- 150 ml bílého vína
- 4 lžíce malinového destilátu
Postup:
- Maliny povařte s citrónovou šťávou a cukrem.
- Rozvařené maliny rozmixujte ponorným mixérem a poté propasírujte přes jemné síto.
- Z tekutiny oddělte 350 ml a dejte stranou.
- Želatinové plátky nechte nabobtnat ve studené vodě.
- Bílé víno lehce zahřejte a rozpusťte v něm vymačkanou želatinu.
- Ke směsi přidejte malinový destilát a protlak a opatrně promíchejte.
- Poté znovu propasírujte přes jemné síto a nalijte do šlehačkové lahve. Postupně našroubujte dvě bombičky a silně protřepejte.
- Hotovou espumu dejte chladit do lednice a podávejte s koláčem, ovocem, sorbetem nebo zmrzlinou.
Křenová espuma
Ingredience:
- 300 g sýru žervé
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g čerstvého křenu
- Šťáva z citrónu
- sůl
Postup:
- Nastrouhejte křen a smíchejte ho s citrónovou šťávou, žervé a solí.
- Smetanu vyšlehejte do tuha a přidejte k sýrové směsi.
- Nalijte do vychlazené šlehačkové lahve a vpusťte 1 – 2 bombičky N2O.
- Křenovou espumu dejte před podáváním chladit do lednice a podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou.