Máte rádi francouzské brambory? Tento tradiční pokrm se původně připravuje ze syrových brambor bez masa, u nás jej ale často známe s mnoha masovými variantami, nejčastěji jako již uvařené brambory zapečené se salámem, párkem či s jinou uzeninou. Zdravější variantou jsou pak francouzské brambory se sýrem nebo se zeleninou. Které recepty na francouzské brambory vás mohou inspirovat k přípravě víkendového obědu pro celou rodinu?
Francouzské brambory se šunkou
Ingredience na 4 porce:
- 800 g brambor
- 600 g kvalitní vysokoprocentní šunky vcelku
- 3 velké cibule
- 6 velkých sterilovaných okurek
- 6 vajec
- olivový olej
- sůl, pepř
Francouzské brambory se šunkou – postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Cibulku osmažíme na pánvi, přidáme nakrájenou šunku a zlehka ji osmahneme. Vše nachystáme do zapékací mísy spolu s nakrájenými okurkami, oloupanými bramborami a kořením. Nakonec směs zalijeme rozšlehanými vajíčky a necháme zapéct po dobu 20 minut při 200°C.
Jak upéct brambory v troubě na 4 způsoby a ze správných brambor
Francouzské brambory se pórkem a zakysanou smetanou
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 kg brambor
- 2 ks většího pórku
- 4 ks mrkve
- 150 g eidam sýr
- 1 kelímek zakysané smetany
- olivový olej
- sůl, bílý pepř
Francouzské brambory s pórkem – postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Pórek nakrájíme na kolečka, očištěném mrkve nastrouháme nahrubo. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev a pórek osmahneme na pánvičce a chvilku podusíme v osolené vodě. Do vymazané zapékací misky naskládáme brambory a mrkev s pórkem. Vše zalijeme rozšlehanými vejci ve smetaně a dochutíme solí a kořením. Pečeme asi po dobu 20 minut při teplotě 200 °C.
Francouzské brambory s kysaným zelím
Ingredience pro 2 osoby:
- 10 ks brambor uvařených ve slupce
- 2 hrsti kysaného zelí
- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 hrsti anglické slaniny
- 1 ks cibule
- rostlinný olej
- sůl, pepř
Francouzské brambory se zelím – postup:
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Cibulku osmažíme spolu se slaninou. Připravenou zapékací mísu obložíme bramborami i slaninou s cibulkou, okořeníme a nahoru dáme vymačkané kysané zelí. Mísu vrstvíme opakovaně bramborami, slaninou a zelím, nakonec zalijeme zakysanou smetanou a dáme upéct do trouby při 200°C po dobu 30 minut.
Brambory ve slupce jako příloha i hlavní chod. Vyberte si z 5 receptů
Francouzské brambory se žampióny
Ingredience pro 4 osoby:
- 800 g brambor
- 400 g žampionů
- 300 g uzeniny (šunka nebo salám)
- 150 g eidamu
- cibule, petržel
- sádlo, rostlinný olej
- sůl, barevný pepř mletý
Francouzské brambory se žampióny – postup:
Oloupané syrové brambory, žampióny i salám nakrájíme nadrobno. V pekáčku rozpustíme sádlo a cibulku na něm osmažíme dozlatova. Přidáme žampiony a také je osmažíme, postupně přidáme ještě salám a brambory. Osmaženou směs si připravíme k zapékání, okořeníme a necháme zapéct v troubě po dobu 45 minut při 200 °C. Nakonec francouzské brambory posypeme strouhaným sýrem a necháme ho v troubě ještě chvíli rozpéct.
Francouzské brambory s vajíčky a hořčicí
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 kg brambor
- 3 vejce
- 330 ml smetany na vaření
- 150 g eidamu
- 150 g salámu nebo šunky
- cibule
- plnotučná hořčice
- sůl, pepř
- olivový olej
- petrželka
Francouzské brambory – postup:
Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme je na plátky do vymazaného pekáčku. Cibulku pokrájíme nadrobno a posypeme jí brambory, přidáme nakrájený salám nebo šunku, 2 pokrájená vařená vajíčka, sůl a koření. Francouzské brambory pak zalijeme rozšlehaným třetím vajíčkem spolu se smetanou, se sýrem a lžící hořčice. Pečeme při zhruba 200 °C po dobu 30 minut.
Jak na dokonalé gratinované brambory? Připravte je podle tradičního receptu
Gratinované francouzské brambory
Ingredience na 4 porce:
- 1 kg brambor
- 330 ml smetany ke šlehání
- 500 g ementálu
- 1 vejce
- máslo
- sůl, pepř, mletý muškátový oříšek
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme je na tenké plátky a osolíme. Přidáme také špetku muškátového oříšku a trochu mletého pepře. Naklademe je do vymazané zapékací mísy a zalijeme směsí z rozšlehaných vajec se smetanou a se strouhaným sýrem. Pečeme asi hodinu při 200 °C.
Francouzské brambory s kroupami
Ingredience pro 2 osoby:
- 500 g vařených brambor
- 150 g krup
- 100 ml mléka nebo smetany na vaření
- 250 g žampionů nebo jiných hříbků
- 2 ks vajec
- sůl, česnek, pepř, kmín
- 1 ks cibule
- sádlo a olej
Francouzské brambory s kroupami – postup:
Brambory uvaříme ve slupce. Zvlášť si uvaříme kroupy. Cibulku osmažíme na sádle, přidáme žampiony či jiné hříbky, koření a v troše vody je dusíme do měkka. Do vymazané zapékací mísy si připravíme pokrájené brambory, které osolíme a opepříme. Přidáme dušené houby a uvařené a osolené kroupy s utřeným česnekem. Směs zalijeme vejci rozšlehanými v mléce nebo ve smetaně a dáme péct na 30 minut při 200°C.
Veganské francouzské brambory
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 kg brambor
- 1 balíček sojového granulátu
- 2 středně velké cibule
- 200 g uzeného tofu
- sůl, sušená červená paprika, tymián
- rostlinný olej
Veganské francouzské brambory – postup:
Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce. Sojové maso přelijeme vroucí vodou a necháme odstát v misce až do změknutí. Pokrájenou cibuli necháme na pánvičce zesklovatět, přidáme papriku a další koření dle vlastní chuti. Nakonec ještě přidáme osolenou sojovou drť, ze které jsme vymačkali vodu a celý obsah pánvičky krátce osmažíme a podusíme na oleji.
Na vymazaný plech si naskládáme oloupané a nakrájené brambory, dále obsah pánvičky a nadrobno pokrájené kousky uzeného tofu. Osolíme, přidáme rostlinný olej, případně ještě koření a dáme upéct do trouby na 25 minut při teplotě 200 °C.