Recept na pravé guacamole je jen jeden. Nicméně pokud vás již originální, mexické guacamole omrzelo, zkuste jej ozvláštnit přidáním či nahrazením různých ingrediencí. Inspirovat se můžete třeba našimi recepty na konci článku. Nejprve se však podívejme na to, co vlastně guacamole je a jak ho připravit co nejlépe.
Co je guacamole a odkud pochází?
Guacamole je dip z avokáda a několika dalších přísad. Nejčastěji se podává společně s chipsy nebo tacos, skvěle však chutná také na opečeném toustu nebo v salátech. Guacamole je obvykle spojováno s mexickou kuchyní, v níž má rozhodně nezastupitelnou roli.
Písemné prameny dokládají, že tento avokádový pokrm pochází od Aztéků. Slovo guacamole je odvozeninou slova „ahuacamolli“, které bychom mohli přeložit jako ,,avokádový dip“ nebo ,,avokádová salsa“.
V 16. století Aztéckou říši dobyli Španělé, kterým guacamole značně zachutnalo. K jejich smůle ale avokádo ve Španělsku nerostlo, proto jej museli nahrazovat jinými ingrediencemi. Nikoho pravděpodobně nepřekvapí, že výsledek nebyl nikterak oslnivý. Nakonec od jeho výroby upustili a popularita guacamole tak rostla hlavně v oblasti severní Ameriky.
V úvodu jsme uvedli, že recept na pravé guacamole je jen jeden. Nicméně to není tak docela pravda – v jednotlivých regionech Mexika má guacamole různé podoby. Nejedná se však o zásadní odlišnosti a obvykle se pro jeho přípravu využívají stejné ingredience, jen v jiném poměru.
Avokádo v kuchyni. Proč jej zařadit do jídelníčku a tipy na snadné a rychlé recepty
Tajemství nejlepšího guacamole se skrývá v 5 přísadách
Tradiční, originální guacamole se připravuje z rozmačkané dužiny avokáda, loupaných nakrájených rajčat, cibule, čerstvého koriandru a limetkové šťávy. Ta se přidává pro svěží chuť a také k udržení zelené barvy avokáda, které na vzduchu poměrně rychle hnědne. Konzistence mexického guacamole bývá krémová, podobná změklému máslu.
Dobrou zprávou je, že na guacamole se nedá v podstatě nic zkazit. Dejte si však pozor, abyste nekoupili nezralé či naopak přezrálé avokádo. Akorát zralé avokádo má tmavě zelenou až černou slupku a při zmáčknutí je měkčí. Pokud je až příliš měkké, může být uvnitř plesnivé.
Některé recepty na guacamole obsahují například také česnek, černý pepř, chilli papričky nebo římský kmín. Výhodou tohoto dipu je jeho neutrální chuť, která vám dovolí popustit uzdu fantazii a experimentovat. Guacamole můžete ozvláštnit například sušenými rajčaty, kousky jablka nebo bílým jogurtem.
3 snadné recepty na guacamole
Inspirujte se jednoduchými recepty na guacamole a připravte si vynikající dip k nachos, tacos nebo zeleninovým hranolkům. Guacamole můžete použít také jako pomazánku k pečivu nebo dresink do salátu, záleží jen na vás a vašich chuťových buňkách.
Recept: Avokádová majonéza. Zdravá alternativa tučné omáčky
1. Pravé mexické guacamole
Jestliže jste milovníkem mexické kuchyně, vyzkoušejte nejprve recept na pravé guacamole. Základní surovinou je akorát zralé, rozmačkané avokádo. Nejlepší je guacamole připravit s pomocí mixéru, vystačíte si však i s vidličkou nebo hmoždířem.
Postup přípravy
- Avokádo podélně rozkrojte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte dužinu.
- Všechny ingredience vhoďte do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud máte raději guacamole s většími kousky, můžete avokádo jednoduše rozmačkat v hmoždíři nebo s pomocí vidličky a ostatní suroviny nakrájet.
- Vše smíchejte, zakápněte limetkovou šťávou a dochuťte solí.
TIP! Na způsob guacamole si můžete připravit také zeleninový salát. Pokrájejte dužinu avokáda, rajče a cibuli na větší kousky a přidejte rukolu či jinou listovou zeleninu. Vše pokapejte zálivkou z olivového oleje a limetkové šťávy, osolte a podávejte.
2. Grilované guacamole s parmezánem
Tradiční guacamole vyšperkujete jednoduše tím, že avokádo opečete a zasypete oblíbeným sýrem. V našem receptu uvádíme parmezán, můžete jej však nahradit jakýkoliv sýrem s výraznou chutí. Takto připravené guacamole je poměrně syté, hodí se proto hlavně jako dip k lehčím jídlům.
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1 stroužek česneku
- 20 g parmezánu
- 1 lžíce čerstvého koriandru
- 1 lžíce olivového oleje
- šťáva z limetky
- černý pepř
- špetka soli
Postup:
Avokádo podélně rozřízněte, odstraňte pecku a zakápněte olivovým olejem a limetkou. Vložte jej na gril nebo grilovací pánev rozříznutou stranou dolů a grilujte po dobu asi 5 minut. Hotové bude ve chvíli, kdy začne zlátnout. Dužinu vydlabejte lžící a rozmačkejte vidličkou. Přidejte prolisovaný česnek, koriandr a nastrouhaný parmezán a dochuťte solí a čerstvým pepřem.
Jak chutná koriandr a do jakých jídel ho použít?
3. Hráškové guacamole (bez avokáda)
Nejste příznivcem avokáda, ale guacamole si přesto nechcete odpírat? Pak vyzkoušejte jednoduchý recept na na guacamole bez avokáda, jehož základem je zelený hrášek. Využijete ho jak na dochucení zeleninových salátů, tak jako dietní pomazánku na pečivo.
Ingredience:
- 250 g gramů mraženého hrášku
- 1 rajče
- 3 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého koriandru
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky římského kmínu
- šťáva z limetky
- špetka soli
Postup:
Mražený hrášek chvilku povařte ve vodě. Poté jej rozmixujte spolu s olejem, česnekem, římským kmínem a limetkovou šťávou. Jakmile je směs hladká, přidejte nadrobno nakrájené rajče, jarní cibulku a koriandr. Dochuťte solí a podávejte.