Vracíte se z výprav na houby s plným košíkem a už nevíte, jak byste je zpracovali? Jestli vám už smaženice a houbový kuba lezou i ušima, zkuste třeba houbovou polévku. Dá se udělat na několik způsobů a pokaždé chutná výborně.
Recept na tradiční houbovou polévku
- brambory
- houby
- 3 lžíce másla
- cibule
- kmín, sůl
Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme spolu s kmínem v osolené vodě.
Mezitím si očistíme houby a nakrájíme je na plátky. Houby osmahneme spolu s nadrobno nakrájenou cibulkou na másle a dáme vařit k bramborám. Necháme ještě chvilku povařit, aby byly houby hotové, dochutíme a můžeme podávat.
Tip: Aby byla polévka sytější, můžeme ji zahustit zakysanou smetanou smíchanou s hladkou moukou.
Houbová polévka s petrželkou
- houby
- hrst petrželky
- 2 lžíce másla
- hladká mouka
- vepřový vývar
- muškátový květ
- smetana
- osmažená houska nebo svítek na ozdobu
Houby očistíme a pokrájené podusíme na másle spolu s petrželkou. Pak je poprášíme moukou a rozmícháme světlou jíšku. Po chvilce dušení ji zalijeme chladným vývarem, přidáme muškátový květ a smetanu a přivedeme k varu. Na mírnějším plameni pak vaíme asi 15 minut. P
Podáváme ozdobené petrželkou, svítkem nebo osmaženou houskou.