Menu
WomanOnly
Zavařování

Recept na zavařování hub. Nemusíte je jíst hned!

Spotřebovat všechny houby, které najdete, může být nad lidské síly. Není to navíc ani nutné, snadno si totiž svoje úlovky můžete uchovat na dobu, kdy byste je v lesích hledali jen těžko. Zkuste zavařování, v zimě si budete blahořečit.

Jednoduchý recept na zavařování hub

  • 1 kg hub
  • 70 g cukru
  • 25 g soli
  • 850 ml vody
  • 300 ml 3% octa, bobkové listy, hořčičné semínko, kuličky pepře, kuličky nového koření, sůl

Houby očistíme a nakrájíme na kousky velké dva až tři centimentry, menší houby můžeme nechat celé.

Nejprve houby předvaříme asi 5 minut v osolené vodě. Na litr vody dáme 20 g soli.

Na dno půllitrových sklenic dáme po jednom bobkovém listu, pár kuliček pepře a nového koření a si půl lžičky hořčičného semínka.

Pak si připravíme sladkokyselý nálev tak, že smícháme 70 g cukru, 25 g soli s 850 ml vody a 300 ml octa, přivedeme k varu a ihned odstavíme.

Předvařené houby vložíme do sklenic, zalijeme vychladlým nálevem a sterilizujeme 25 až 30 minut při teplotě vody 100 °C.

Houby pak necháme ještě 3 až 4 týdny uležet v chladu a temnu.

Tip: Přidat můžeme podle chuti ještě další dobroty, jako třeba hřebíček, kolečka mrkve nebo křenu, nakrájenou cibuli či křen, dokonce i na růžičky rozebraný květák či proužky papriky.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na zavařování hub. Nemusíte je jíst hned!