Polentu můžete připravit na slaný i sladký způsob. Skvěle chutná se sýrem s modrou plísní, masem a zeleninou, ale také s mlékem, kakaem či skořicí. Vyzkoušejte s námi recepty typické pro Itálii, Chorvatsko i Rumunsko.
Co je polenta?
Pod pojmem polenta se ukrývá kukuřičná kaše, která má svůj domov v Itálii, Chorvatsku, Moldavsku, Srbsku, Rumunsku a Černé Hoře. V těchto zemích se můžete setkat také s označením palenta, pura, bakardan nebo mamaliga. Dříve byla polenta pokrmem chudých, ale v dnešní době ji najdete na jídelních lístcích i v těch nejdražších restauracích.
Kaše může mít podobu také knedlíků nebo placek, výborně chutná i pečená polenta. Kaši však lze připravit na slaný i sladký způsob. Nejčastěji se podává s gorgonzolou a kvalitním vínem nebo slouží jako příloha k masu, zelenině a salátům.
Ideální příloha k:
- ratatouille
- leču
- zeleninovému nebo masovému ragú
- guláši
- grilovanému masu
Zaměřeno na kukuřici. Jaké má výživové hodnoty a jak ji připravit?
Polenta vhodná pro celiaky
Polenta obsahuje bílkoviny, vlákninu, důležité vitaminy i minerály a už malá porce kaše dokáže zasytit na dlouhou dobu. Díky absenci lepku si ji mohou dopřát i celiatici a lidé citliví na gluten. A jak je na tom polenta a cena? Na rozdíl od typických bezlepkových kaší a směsí vás přirozeně bezlepková polenta přijde na pár korun. Balíček kukuřičné mouky nebo instantní polenty seženete od 30 do 50 Kč.
Polenta – recept na základní kaši
K základnímu receptu na polentu potřebujete jen kukuřičnou mouku, vodu a sůl. Mouku je dobré před samotnou přípravou kaše vždy nejprve spařit vroucí vodou a tu pak vylít. Zbavíte se tak hořké chuti. Teprve poté můžete mouku nasypat do vroucí vody a míchat do zhoustnutí. Kaši lze podávat jen tak, ale i se sýrem, zeleninou masem nebo omáčkou. Stejně tak ji můžete zapéct v troubě, udělat z ní placičky nebo noky. Pokud neseženete přímo kukuřičnou mouku, použijte kukuřičnou krupici. Polenta se vám povede tak jako tak, jen nebude jemná jako při použití mouky.
6 důvodů proč jíst kukuřici
Instantní polenta ušetří čas
Příprava polenty z běžné mouky nebo krupice zabere čas a nutí vás stát skoro hodinu u plotny. Pokud chcete vaření urychlit, můžete sáhnout po instantní polentě, která je předem uvařená a vysušená, takže rychle nabobtná a zhoustne. Obvykle jí stačí 5 – 10 minut na plotně a máte hotovo.
Polenta se zeleninou
Ingredience:
- 200 g instantní polenty
- 200 g čerstvé nebo mražené zeleniny (např. mrkev, hrášek, brokolice)
- 1 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka
Postup:
- Máslo rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm zeleninu.
- Když zelenina změkne, přidejte k ní polentu, postupně přilévejte vývar a za stálého míchání vařte.
- Jakmile je polenta hustá a uvařená, směs osolte, opepřete a nakonec posypte čerstvou petrželkou.
Polenta placky
Ingredience:
- 200 g instantní polenty
- 400 ml vody
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
- špetka kurkumy
- špetka mletého koriandru
- rostlinný olej
Postup:
- Osolenou vodu dejte vařit do hrnce.
- Do vařící vody nasypte polentu a přidejte i kurkumu, koriandr a rozdrcený česnek.
- Vařte, dokud polenta nezhoustne a nezačne se odlepovat od stěn hrnce.
- Hotovou kaši rozprostřete na tác, plech či velký talíř a nechte vychladnout.
- Z vychladlé kaše udělejte s pomocí vykrajovátka nebo skleničky stejně velké placky a opečte je po obou stranách na pánvičce vymazané olejem.
Polenta knedlík
Ingredience:
- 110 g polenty
- 350 ml mléka
- 250 g staršího pečiva (housky)
- 50 g másla
- 50 g cibule
- 5 vajec
- sůl
- petrželka
Postup:
- V hrnci na másle orestujte cibuli, přilijte mléko a přiveďte k varu.
- Přisypte polentu a uvařte z ní hustou kaši.
- Poté nechte vychladnout, přidejte vejce, petrželku, sůl a na kostičky pokrájené pečivo.
- Vše zamíchejte a nechte odležet.
- Těsto natřete na potravinovou fólii, zabalte, po stranách utáhněte a poté ještě zabalte do alobalu.
- Knedlík vložte do vroucí vody a vařte 15 – 20 minut.
Jak správně uvařit kukuřici: snadná příprava s minimem surovin
Zapečená polenta s cherry rajčátky a parmazánem
Ingredience:
- 85 g instantní polenty
- 350 ml zeleninového vývaru
- 150 g cherry rajčátek
- olivový olej
- sůl
- pepř
- bazalka
- parmazán
Postup:
- Do hrnce nalijte vývar a přiveďte ho k varu.
- Postupně vmíchejte i polentu a vařte ji za stálého míchání, dokud nezhoustne.
- Přidejte také olej, sůl, pepř a nasekanou bazalku.
- Pekáček vyložte pečícím papírem a polentu na něj vylijte.
- Posypte strouhaným parmazánem a ozdobte cherry rajčátky.
- Dejte zapéct na 180 stupňů Celsia přibližně na 10 minut.
Polenta na sladko s jablky a rozinkami
Ingredience:
- 1,2 l vody
- 300 g kukuřičné krupice
- špetka soli
- 0,5 g jablek
- 100 g rozinek
- 100 g vlašských ořechů
- šťáva z půlky citrónu
- 200 ml pomerančové šťávy
- 100 g třtinového cukru
- skořice
Postup:
- Kukuřičnou krupici nasypte do hrnce, zalijte ji vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
- Po 30 minutách vaření za stálého míchání by měla kaše zhoustnout.
- Z jablek odstraňte jádřince a nakrájejte je na malé kostičky.
- Jablka zalijte šťávou z citrónu, přidejte rozinky a nechte máčet.
- Ořechy umelte najemno.
- Rozinky s hruškami sceďte a přimíchejte je k hotové kukuřičné kaši.
- Přidejte i cukr, skořici, ořechy a pomerančovou šťávu.
- Hotovou směs vylijte na velký plech a nechte zcela vychladnout.
- Polentu krájejte na libovolně velké kousky a podávejte samotné nebo s jogurtem.