Menu
WomanOnly
Recepty na oběd Snadné

Recept na grilovaného lososa. Jak grilovat rybu?

Adéla Beranová

Adéla Beranová

Doba přípravy: 30 min

Sezona grilování právě začíná, pomalu oprašujeme grily a hledáme náčiní. Pak už nezbývá než rozestavět posezení na zahradě či v přírodě a užít si chvíle pohody a tak trochu divokého vaření. Co takhle jednou místo klasických špekáčků či krkovice zkusit rybu? Grilování je totiž jeden z vůbec nejlepších způsobů, jak ryby upravit.

Ryby na gril vybírejte podle druhu

Nejjednodušeji se grilují takzvané steakové ryby, tedy mečoun, tuňák či losos. O malých rybách jako jsou sardinky, makrely nebo pstruzi platí, že se nejlépe grilují v celku.

Pokud váží ryba víc než půl kila, udělejte na každé straně několik rovnoběžných zářezů směrem ke kosti, aby mohlo masem teplo procházet až k nejsilnější části filetu. Tím zajistíte rovnoměrné pečení ryb.

Použijte speciální mřížku na grilování ryb

Na grilování ryb jsou k dostání buď drátěné, nebo pefrorované kovové pláty, které položíte přímo na rošt grilu. Je hladší a plošší než běžný grilovací rošt a díky tomu snadněji zajedete naběračkou pod rybu a otočíte ji. Mřížku ale nezapomeňtě předehřát a naolejovat, teprve pak na ni položte rybu. Aby bylo naprosto jisté, že se ryba na gril nepřichytí, není na škodu ji také trochu potřít olejem.

Grilování ryb – postup

Gril nastavte na přímé grilování a předehřejte ho na středně vysokou teplotu. Nejlepší pro grilování ryb je oheň připravený ze dřeva, ale použít můžete i uhlíky.

Na rozpálenou grilovací mřížku položte rybu a grilujte ji, dokud vnější strana nezhnědne a ryba nebude důkladně propečená. Obracejte ji nejlépe kleštěmi přímo určenými na grilování ryb.

Jak grilovat pstruha na otevřeném ohni

Ryby můžete snadno připravit i na otevřeném ohni. Stačí ho jen trochu udusit, abyste rybu pekli spíš nad žhavými uhlíky než plápolajícími plameny. Například pstruha pak napíchněte na špízovou a držte ho zhruba 25 cm nad uhlíky. Grilujte, dokud není ryba pěkně hnědá a propečená. Trvá to zhruba 6 až 10 minut z každé strany.

Recept na grilovaného lososa

Suroviny

2 porce

Postup přípravy

  1. Filety necháme s kůží, z obou stran potřeme olejem, citronovou šťávou, posolíme a okořeníme. 
  2. Necháme je v lednici pár hodin rozležet a následně grilujeme v zavíracím roštu, aby se ryba nerozpadla. Stejně poslouží i alobal. 
  3. Podáváme s pečenými bramborami nebo čerstvým pečivem.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na grilovaného lososa. Jak grilovat rybu?