Tofu, zvláště pak to neochucené, je samo o sobě téměř bez chuti. Pokud jej však naložíte do dobré marinády, získáte pochoutku, nad kterou se budete ještě dlouho olizovat. Vyzkoušejte třeba jednu z našich osvědčených.
Sladkokyselá marináda
Ingredience:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- Malá hrst tymiánu
Vše důkladně promícháme a poté přidáme nasekaný tymián. Do marinády vložíme plátky nebo kostičky tofu a marinujeme asi hodinu. Poté tofu opečeme na pánvi a podáváme například s čínskými nudlemi a zeleninou.
Středomořská marináda
Ingredience:
- Olej
- Hrst čerstvé nebo sušené bazalky
- Hrst oregana nebo provensálského koření
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového pyré
- Sůl, pepř
Nasekané bylinky, rozmačkaný česnek a rajčatové pyré smícháme ve vhodné nádobě. Směs lehce zalijeme olejem, přidáme sůl a pepř a alespoň na dvě hodiny vložíme tofu. Vše pak krátce prohřejeme a podáváme s pečenými bramborami a olivami či salátem s balkánským sýrem.
Pikantní marináda
Ingredience:
- Olivový olej
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- Hrst sušených rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička nebo lžička chilli koření
Do olivového oleje přidáme na drobno nasekaná sušená rajčata, chilli papričku a utřený česnek. Přimícháme hořčici a sójovou omáčku, případně koření podle chuti. Do této marinády naložíme tofu alespoň na jednu hodinu a poté opékáme či grilujeme.