Způsobů, jak udělat skořicové šneky, je spousta. V případě, že chcete pohostit nečekanou návštěvu, přijdou vhod ty z listového těsta, které jsou do půl hodiny hotové. Jestliže si s nimi naopak chcete vyhrát a připravit skutečně nezapomenutelný chuťový zážitek, oceníte recept na švédské skořicové šneky alias kanelbullar. A pokud preferujete zlatou střední cestu, zvolte jednoduché skořicové šneky z listového těsta a polijte je domácí polevou.
Skořicové šneky z listového těsta
Skořicové šneky z listového těsta jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Jsou výborné a přitom jednoduché, takže je bez problému zvládnete i v případě, že s pečením nemáte mnoho zkušeností.
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 1 vejce
- 2 lžíce mleté skořice + na posypání
- 4 lžíce cukru krystal
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto rozválíme na tenkou placku a posypeme ho cukrem a skořicí.
- Srolujeme těsto do ruličky a krájíme plátky silné 0.5–1 cm. Ty poté dáme na plech vyložený pečicím papírem, opět posypeme skořicí a potřeme rozšlehaným vajíčkem
- Skořicové šneky z listového těsta pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.
Počet kusů: 15
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut
Nejlepší recept na domácí listové těsto. Tohle v obchodě nekoupíte!
Švédské skořicové šneky z kynutého těsta (kanelbullar)
O něco složitější na přípravu jsou švédské skořicové šneky neboli kanelbullar, které představují nejtradičnější z tradičních švédských dobrot. Můžete si být téměř jisti, že pokud ve Švédsku někoho navštívíte, pohostí vás právě těmito skořicovými šneky. Zkuste si je připravit ve vlastní kuchyni a uvidíte, že nebudete litovat.
Ingredience:
Na těsto:
- 80 g másla
- 500 g hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 50 g cukru krystal + na posypání
- 1 sáček sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce mletého kardamomu
- 1 vejce na potření
Na náplň:
- 100 g másla
- 100 g hnědého cukru
- 2 lžíce skořice
- 1 lžička mletého kardamomu
Skořice patří mezi nejoblíbenější koření. Jakými účinky nás může překvapit?
Postup:
- Mléko s máslem dáme do hrnce a na nižší teplotu necháme rozpustit. Mléko má být teplé, nesmí však být příliš horké. V případě potřeby necháme trochu zchladnout.
- Smícháme mouku, cukr, kardamom, sušené droždí a sůl. Přidáme směs mléka a másla a vypracujeme hladké těsto. Přikryjme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Máslo, hnědý cukr, skořici a kardamom smícháme a dáme stranou.
- Když je těsto vykynuté, dáme ho na pomoučený vál a vyválíme obdélník. Rozprostřeme na něj náplň a zarolujeme ho do ruličky. Tu nakrájíme na cca 1 cm široké plátky, které rozmístíme na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme po dobu 30 minut opět kynout na teplém místě.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme cukrem a pečeme 20 minut či déle, aby byly na povrchu zlatavé.
Počet kusů: 12–14
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 2 hodiny
Skořicové šneky s polevou
Zdají se vám jednoduché skořicové šneky z listového těsta příliš fádní? Pak je polijte domácí polevou z cukru, másla, mléka, vanilkového extraktu a trošky sirupu. Těsto se připravuje stejně jako v prvním zmíněném receptu, doporučujeme však použít o polovinu méně cukru, jelikož poleva je dost sladká.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 listové těsto
- 1 vejce
- 2 lžíce mleté skořice + na posypání
- 2 lžíce cukru krystal
Na polevu:
- 180 g moučkového cukru
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 3 lžíce mléka
- pár kapek vanilkového extraktu
- 1 lžička sirupu (javorového, čekankového apod.)
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto rozválíme a posypeme cukrem a skořicí.
- Opatrně těsto srolujeme a nakrájíme na stejné silné plátky o tloušťce 0.5–1 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a posypeme skořicí.
- Skořicové šneky pečeme v předehřáté troubě přibližně 15 minut, dokud nezezlátnou.
- Připravíme polevu. Moučkový cukr přesejeme a smícháme s rozpuštěným máslem, mlékem, vanilkovým extraktem a sirupem. Vystydlé šneky polevou pokapeme a necháme ji dobře zaschnout.
Počet kusů: 15
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut