Pro milovnice sladkého jsme tentokrát přichystali recept na vynikající palačinky. Ty lze samozřejmě připravit i naslano, ale sladká varianta zaručeně vítězí! A malý hřích si tu a tam můžeme dovolit…
Na čtyři větší palačinky budete potřebovat:
- 150g hladké mouky
- 250ml mléka
- 2 vejce
- 1 balení vanilkového cukru
- Špetku soli
- Máslo nebo olej na smažení
Jak připravit těsto
Nejprve si připravte směs na palačinky. Do větší mísy odměřte mléko a rozklepněte do něj obě vejce. Metličkou je pořádně rozmíchejte. Přisypte cukr, přidejte špetku soli a ještě zamíchejte. Pak začněte za stálého míchání metličkou přisypávat po částech mouku. Dejte pozor, aby vám nevznikaly hrudky a směs byla krásně vláčná. Nechte chvilku odpočinout.
Mezitím si připravte suroviny na náplň a ozdobení palačinek. Můžete použít ovoce (i teplé – například horké maliny nebo borůvky jsou vynikající), domácí marmeládu, tvaroh, zmrzlinu… zkrátka na co máte chuť nebo co je zrovna po ruce.
Na dozdobení se pak skvěle hodí šlehačka, moučkový cukr, kakao, skořice, cukrářský posyp či horká čokoláda. Odvážnější mohou zkusit také javorový sirup nebo kopeček arašídového másla.
A jdeme na smažení
Rozehřejte pánev a slabě ji potřete olejem nebo máslem tak, aby byl tuk rovnoměrně rozprostřený po celém jejím dnu. Na jednu palačinku potřebujete jednu zarovnanou naběračku připraveného palačinkového těsta. Vlijte jej doprostřed pánve a pak s ní kružte tak, aby těsto pokrylo celé její dno.
Tip: Nelijte na pánev olej přímo z láhve, aby palačinky nebyly příliš mastné. K nanesení oleje postačí mašlovačka či ubrousek, kterým pánev lehce potřete.
Nechte chvíli pánev na plameni, pak ji malinko nadzvedněte a s palačinkou lehce zatřeste, aby se nepřichytila. Jakmile palačinka po pánvi volně klouže, máte vyhráno – už se nepřipálí. Po chvíli smažení palačinku obraťte (můžete se ji pokusit i nadhodit, ale není to docela nezbytné) a smažte z druhé strany, až se vytvoří drobná hnědá kresba.
Hotovou palačinku položte na talíř, přidejte náplň, srolujte anebo poskládejte. Ozdobte a můžete ihned servírovat.
Dvě poznámky na závěr
Počítejte s tím, že první palačinka se (téměř) nikdy nepovede. Ale to nevadí! Druhá a další již budou výborné.
à propos k pánvi… Na ní docela záleží, jak s palačinkami uspějete. Nejlepší samozřejmě je pořídit si speciální pánvičku na palačinky s nízkým okrajem a teflonovou úpravou. Pak vám to vlastně půjde docela samo.
Sehnat se dnes dá i domácí palačinkovač – s ním už budou vaše palačinky v podstatě profesionálními kousky. Nicméně s trochou šikovnosti to zvládnete i s úplně obyčejnou teflonovou pánví. Volba je jen na vás.