Patizon sice není zcela tradiční zeleninou, nicméně v posledních letech si získává stále větší oblibu. Důvod je nasnadě – je rychlý na přípravu, skvěle chutná a navíc je zdraví prospěšný. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, například draslík a hořčík, které podporují zdraví srdce a cév. Je také zdrojem vitaminu C, zato neobsahuje cholesterol a je nízkokalorický.
Recepty na patizon, které musíte zkusit
Patizon lze smažit, restovat, péct i grilovat. Může představovat základ pokrmu i zdravou přílohu například k pečenému masu. Připravte si patizon dle receptů níže a uvidíte, že vás nadchne jeho chuť i jednoduchá příprava.
1. Smažený patizon v trojobalu
Vyzkoušejte patizon na způsob řízků či smaženého sýra. Podávat ho můžete například s bramborovou kaší, popřípadě s bramborovým salátem, pokud ho připravujete jako vegetariánskou alternativu vánočního kapra.
Postup přípravy
- Patizon očistíme, zbavíme zrníček, nakrájíme na plátky a osolíme.
- Připravíme si ingredience na trojobal.
- Plátky obalujeme v hladké mouce, vajíčku a strouhance.
- Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
4 další recepty najdete v alternativách pod článkem!