Topinambury neboli židovské brambory vám mohou skvěle zpestřit jídelníček. Navíc jsou nesmírně zdravé. Čím prospívají a jak si je můžete připravit? Sehnat se dají i v obchodě, ale nejlepší je vypěstovat si je přímo na vlastní zahrádce. Slunečnice topinambur sice vypadá jako klasická slunečnice, ale její hlízy vás opravdu překvapí svou skvělou chutí.
Topinambury a co obsahují?
Topinambury jsou velice zdravé. Zaujmout vás může bezesporu obsah vlákniny inulinu, který je důležitým prebiotikem, tedy potravou pro bifidobakterie žijící v našich střevech. Topinambury jsou také vynikající pro diabetiky a pro ty, kteří chtějí zdravě zhubnout. Inulin se dnes používá i jako sladidlo. Má nulovou energetickou hodnotu a nízký glykemický index, proto pacientům s cukrovkou neuškodí. Inulin je polysacharid, který se sám ve střevech nerozštěpí, a proto k tomu potřebuje probiotika. A díky němu i topinambury tak výborně a nasládle chutnají.
Probiotika, prebiotika a laktobacily. Vyznáte se v nich a proč ovlivňují naše fyzické i psychické zdraví?
Topinambury pomáhají při onemocnění slinivky břišní a při mnohých trávicích potížích, snižují hladinu cholesterolu, pomáhají rozpouštět ledvinové a žlučníkové kameny, odvodňují, působí proti otokům, prospívají při revmatismu a dně. Obsahují i velké množství křemíku, vápníku a fosforu, proto jsou dobré na kosti. Jsou vhodné i pro dospívající děti a ženy v klimakteriu jako prevence osteoporózy. Kromě toho mají také velké množství vitamínů skupiny B a hořčíku, jsou tedy dobré i na nervy a pro uklidnění psychiky.
Nechybí ani vitamín C a dokonce i vitamín D, což jsou vitamíny, které jsou potřebné pro budování imunitního systému, zejména na podzim a v zimním období plném chřipek či jiných viróz.
Co způsobuje nedostatek vitamínu D a jak ho doplnit?
Jak pěstovat topinambury?
Topinambury se sadí nejčastěji na jaře. Slunečnice topinambur sice vypadá podobně jako slunečnice, ale s pravou slunečnicí si ji snad určitě nespletete. Rostlina je velmi odolná, dokáže růst i v horách a snese i pořádné mrazy. Ráda zplaňuje. Konzumují se hlízy, které jednoduše vykopete jako brambory. V jídelníčku také mohou topinambury brambory do určité míry nahradit – ne nadarmo se jim také říká židovském brambory neboli brambory chudých. Na obsah živin však topinambury rozhodně chudé nejsou a dá se říct, že jsou určitě cennější a zdravější než brambory. Právě proto se dnes těší čím dál tím větší oblibě.
Ostatně hlízy slunečnice topinambury konzumovali už jihoameričtí Indiáni, než byly, stejně jako brambory, přivezeny do Evropy. A jako řadu dalších “indiánských” potravin je dnes považujeme za takzvané superpotraviny.
Kdy sklízet topinambury?
Topinambury se začínají sklízet již od léta a začínajícího podzimu. Dají se však sklízet také zimě, protože jsou schované v hlíně pod zemí a nezamrzají. Pokud je hned nespotřebujete, dají se uchovat ve sklepě obdobně jako brambory. Dávejte však pozor, aby vám je nesežraly myši. Jsou pro ně hotovou lahůdkou. Příroda to krásně zařídila, že velmi potřebné živiny a kompletní vitamíny a minerály nabízí v přirozené formě také během chladného zimního období, abychom byli zdraví a odolali nákazám.
10 podzimních superpotravin, které vás dokonale zahřejí!
Jak se připravují topinambury?
Pokud si jídelníček obohatíte topinambury, rozhodně nebudete litovat. Hlízy topinambur stačí jen vykopat ze země, pořádně očistit od hlíny kartáčkem na zeleninu a dobře omýt. Pak lze i oloupat slupku, ale péct či grilovat je vhodnější topinambury ve slupce. Pak stačí jen trocha másla a soli a můžete si je vydlabat. Jsou vynikající! Topinambury se tedy mohou vařit, dusit v páře nebo péct či grilovat. Dají se ale i konzumovat syrové! Mají oříškovou chuť.
Topinambury můžete také konzumovat společně s bramborami, bývají jejich skvělým a velice zdravým doplňkem. Zatímco brambory obsahují škroby, topinambury mají nestravitelný inulin. Ve větším množství to s nimi ale určitě nepřehánějte, protože nadýmají. Dají se třeba i nastrouhat do bábovky, perníku nebo koláče a existuje i topinamburová mouka.
Recept – pečené topinambury s česnekem a rozmarýnem
Připravíme si:
- 250 g topinamburů
- 3 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn
- rostlinný olej
- barevný mletý pepř
- sůl
Pečené topinambury – postup:
Topinambury důkladně omyjeme a zbavíme hlíny. Dáme je do zapékací mísy, zalijeme libovolně zvoleným olejem, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem a snítky rozmarýnu. Pečeme při teplotě 200 °C po dobu 30 minut a dáváme pozor, abychom topinambury nespálili.