Menu
WomanOnly
Pomazánky Snadné

Jak správně namíchat tatarák. Recept na hovězí i lososovou variantu

Adéla Lišková

Adéla Lišková

Doba přípravy: 15 min

Tatarský biftek, nebo také lidově „tatarák“, patří ke stále oblíbenějším pochutinám, a tak si tuto labužnickou záležitost můžete objednat v drtivé většině klasických českých restaurací. Co vše se do něj dává a jak si správně namíchat tatarák doma?

Jak název pochutiny napovídá, za tatarák podle legendy vděčíme kočovným Tatarům, kteří jej při svých nájezdech na Evropu do našich končin jen tak mimochodem zanesli. Tatarský biftek prý patřil k jejich oblíbeným receptům zejména kvůli jeho jednoduchosti. Namíchat si tatarák tedy určitě snadno zvládnete i vy.

Pravý a falešný tatarský biftek

Pokud si tatarák objednáváte v restauraci již zamíchaný, možná budete překvapeni, co vše se do něj dává. Určitě ale víte, že jeho základem je syrové maso. V receptu na pravý tatarský biftek figuruje pravá svíčková, ta je ovšem velmi drahá. Pokud se vám tedy nechce tolik utrácet, můžete jej nahradit zadním hovězím. Tento tzv. falešný tatarák také není k zahození. A co v receptu na tatarák najdete dále?

Recept na tatarský biftek

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

Jak namíchat tatarák

  1. Maso nakrájejte na malé kousky a umelte v mlýnku na maso. Dále prolisujte česnek a oloupanou cibuli si nakrájejte na malé kousky.
  2. Maso zamíchejte s cibulí a česnekem a následně ještě dvakrát umelte.
  3. Do směsi přidejte hořčici, kečup a podle chuti trošku worcestrové omáčky. Dále ji posypte mletou paprikou a opepřete.
  4. Nyní přidejte do tataráku žloutky, olej, česnek, osolte jej a pořádně zamíchejte.
  5. Tatarský biftek nechte 3 hodiny uležet v ledničce a poté podávejte s topinkami.

 

Tatarský biftek z lososa

Tatarák z lososa

Tatarský biftek ovšem nemusí být jen z hovězího masa. Pro ty, kdo si potrpí na ryby, je ideální volbou tatarák z lososa. I moderní tatarský biftek z lososa často najdete na jídelních lístcích v restauracích, stejně jako hovězí tatarák si jej ovšem můžete snadno připravit sami doma. Jak na to?

Recept na tatarák z lososa

Pro přípravu tataráku z lososa budete potřebovat:

  • 0,5 kg filetu z lososa
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci hořčice
  • pepř a sůl

Recept na toustový chléb. Z poctivého kvásku a bez konzervantů

Maso nakrájejte na malé kostičky, cibulky nakrájejte nadrobno a s ostatními ingrediencemi vše důkladně promíchejte. Podle chuti osolte, opepřete a nechte 5 minut uležet v ledničce. Podávejte s opečeným toustovým chlebem.

Ohodnoťte tento recept:
3,1
Právě čtete

Jak správně namíchat tatarák. Recept na hovězí i lososovou variantu