Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla Snadné

Jak správně smažit čínské nudle. Recept jako ze stánku

Redakce

Redakce

Doba přípravy: 25 min

Při smažení čínských nudlí je důležitá příprava – všechny ingredience si předem nakrájíme, a potom už vše jen házíme na pánev nebo do woku – výsledek má všechny chutě a vůně, které potřebujeme. Naučte se, jak správně smažit čínské nudle?

Sníte o nudlích jako z čínského bistra a rozhodli jste se připravit si je doma? Máme pro vás pár triků, díky kterým se nudle povedou přesně takové, jaké mají být, oddělené, nerozvařené a voňavé.

Jak správně smažit čínské nudle – jaké nudle koupit

Pro skvělé čínské nudle, které budou chutnat jako ze stánku budeme potřebovat balíček vaječných čínských nudlí – koupíte je v prodejnách zdravé výživy anebo v asijských večerkách. Jsou to většinou červené nebo jinak barevné balíčky s dlouhými rovnými nudlemi.

Jak správně držet čínské hůlky. Ukážeme vám to

Nesnažte se do receptu používat špagety nebo instantní nudle z pytlíku čínské polévky – výsledkem bude nejspíš rozvařená hmota a chuť bude úplně jinde. Ploché rýžové nudle použijete do jiných receptů, pro smažené čínské nudle budeme potřebovat nudle pšeničné. Jak na skvělé čínské nudle?

Suroviny

2 porce

Postup přípravy

1. Připravte si nudle před smažením

Pro dvě osoby budeme potřebovat cca 300 g syrových nudlí. Vložíme je do vroucí vody a vaříme zhruba 2 minuty. Potom je scedíme a ihned vložíme do ledové vody, aby se zastavil proces vaření a nudle zůstaly al dente. Teď přichází nejdůležitější krok - nechte nudle pořádně okapat. Narozdíl od přípravy italských špaget by před přidáním na pánev neměly obsahovat žádnou vodu.

2. Nakrájejte zeleninu

Teď si připravte ingredience, které budete v receptu používat - cibuli, kousek zázvoru, nakrájenou zeleninu (mrkev, pórek, červenou papriku, jarní cibulku), bambusové výhonky a půlku citrónu nebo limetky na dochucení. A samozřejmě nakrájené kuřecí nebo jiné maso, pokud ho do receptu chcete.

3. Připravte si olej a sójovou omáčku

Potřebovat budete také olej na smažení - můžete použít libovolný, např. slunečnicový, ale skvělé chuti dosáhnete s olejem sezamovým. Dále si připravte cukr, sójovou omáčku (ne worchester ani maggi), sůl a pepř a pokud chcete, i nakrájenou chilli papričku nebo vločky sušeného chilli.

4. Smažení nudlí

Okapané nudle smícháme nejdřív zastudena s několika lžícemi sójové omáčky a stejným množstvím oleje. Do hluboké pánve nebo woku nalijeme trochu oleje a jednu lžíci sójové omáčky, přidáme lžící cukru a necháme zpěnit.

Tip pro skvělý výsledek: pokud vaříte pro více lidí, vždy připravujte najednou max. 2 porce, jinak by se z nudlí stala rozvařená hmota a ne krásně oddělené nudle.
Potom přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme a ihned vložíme další zeleninu. Když je zelenina dozlatova orestovaná a vše voní tak jako v čínském bistru, přidejte nudle.

Restujte asi 3 minuty na prudkém ohni za stálého míchání. Nakonec přihoďte nakrájenou jarní cibulku. Můžete přidat rozkvedlané vajíčko a chilli. Ihned podávejte.

 

Ohodnoťte tento recept:
3,6
Právě čtete

Jak správně smažit čínské nudle. Recept jako ze stánku