Piškotový korpus je oblíbenou základnou mnoha dortů. Strávníci na něm oceňují hlavně jeho lehkost a schopnost vstřebat do sebe různé příchutě krémů či ovoce. Cukráři zase jednoduchost a rychlost s jakou se dá připravit. Pojďte se s námi naučit postup přípravy základního korpusu a nechte se inspirovat několika recepty na úžasné dorty od slavných cukrářů.
Piškotových korpusů existuje celá řada. Jsou to jak nepečené, jejichž hlavní přísadou jsou klasické piškoty či korpusy pečené, kterým se říká „piškot“.
Recept na základní nepečený piškotový korpus
Přísady:
- 200 g piškotů
- 100 g rozpuštěného másla
- 50 ml mléka
Příprava:
1. Piškoty rozdrtíme (můžeme je dát do mikroténového sáčku a rozdrtit válečkem nebo můžeme piškoty rozmixovat).
2. Všechny suroviny v míse ručně promícháme, aby se vše spojilo. Směs dáme do dortové formy o průměru 26 cm a polévkovou lžící ji umačkáme ke dnu.
3. Na nepečený korpus navrstvíme svou oblíbenou náplň (např. želatinu smíchanou s tvarohem a jahodami apod.).
Recept na piškotový dort s třešněmi
Přísady:
- Na korpus:
- 4 vejce
- 90 g cukru, nejlépe hnědého
- 80 g polohrubé mouky
- tuk a mouku na vymazání formy
- několik lžic aromatického alkoholu – nejlépe třešňovice nebo griotky – (lze vynechat)
- Na krém a ozdobu:
- 400 g třešní chrupek
- 200 g bílé čokolády
- 500 ml zakysané smetany
- 1 lžíce práškové želatiny
Příprava:
1. Oddělte bílky a žloutky; bílky ušlehejte na tuhý sníh a žloutky utřete s cukrem. K žloutkům vsypte mouku, utřete těsto a nejlépe pomocí stěrky k němu vetřete sníh. Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C.
2. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vysypte moukou. Vlijte do ní těsto a pečte 25–30 minut, až bude piškot zlatý. Jakmile vychladne, rozkrojte ho a případně zakapejte alkoholem.
3. Čokoládu rozlámejte, dejte do misky a rozehřejte na vodní lázni (v kastrůlku s horkou vodou). Nechte trochu vychladnout a pak v ní omočte polovinu třešní. Klaďte je na plech vyložený kuchyňským papírem, aby hmota ztuhla. Zbylou čokoládu smíchejte se zakysanou smetanou a přidejte želatinu, rozpuštěnou podle návodu na obalu.
4. Ostatní třešně vypeckujte. Vmíchejte je do poloviny krému a tou spojte půlky korpusu. Zbylým krémem dort potřete a nasázejte do něj polomáčené třešně.
(zdroj Apetite)
Recept na Míša řezy
Přísady:
- 6 vajec
- 6 lžic cukru
- 2 lžíce oleje
- 30g kakaa
- 5 lžic polohrubé mouky
- 1 1/4 prášku do pečiva
- Krém:
- 2 tvarohy (500g)
- 1 hera
- 150g cukru
- rum
- Poleva:
- 1/2 stoprocentního tuku
- kakao
Příprava:
1. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku s práškem a sníh z bílků. Vymíchané těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve středně teplé troubě.
2. Vychladlý plát potřeme krémem z vyšlehaného tvarohu s herou, cukrem a rumem. Navrch naneseme polevu z tuku, kakaa a cukru, kterou si připravíme ve vodní lázni nebo v páře.