Makronky jsou dnes velmi populárním druhem sladkostí původem z Francie. Ve speciálních obchodech jsou vidět různobarevné řady výborných sladkých makronek. Místo hledání onoho vzácného krámku a utrácení peněz, upečte si makronky doma sama. Ohromíte kamarádky na nedělní kávě i rodinu. Je to velmi snadné.
Na domácí makronky je potřeba:
- 250 g mandlové moučky
- 250 g cukru moučka
- 200 g bílků
- 225 g cukru krystal
- 75 ml vody
- špetka soli
Jak na to
Než se pustíte do samotné přípravy, ujistěte se, že máte vše připravené po ruce. Začněte tím, že si oddělíte bílky, ty vyšlehejte do sněhu. Během šlehání vsypávejte po malých dávkách cukr. Jakmile máte vyšlehaný sníh s cukrem, je vhodná doba na to, přidat do směsi barvivo.
Jednou z nejlepších věcí na této sušence je, že se nemusíte bát jakýchkoli barev a můžete na talíři vytvořit různé barevné kreace.
Poté přidávejte do sněhu postupně cukr moučka, který směs zahustí. Moučku nevmíchávejte krouživými pohyby, jako u většiny těst, ale spíše si vezměte stěrku a směs převracejte. Kdybyste těsto míchaly moc rychle, bílky by vám spaly a hmota by byla až moc tekutá. Je ale potřeba dát si pozor, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
Konzistence by měla být lehce tekutá, ale ne zase moc, aby se na plechu neroztekla. Toto je na vašem oku a citu. Těsto by se na plechu mělo lehce rozprostřít do kolečka, ale nemělo by se roztéct.
Pokud máte směs připravenou, dejte jí do sáčku a ustřihněte konec. Vytvořte na plechu pravidelná kolečka, tak aby posléze na sebe pasovala a nechte je cca půl hodinky odpočinout na vzduchu. Tím získají jemnou krustu, která je při pečení udrží vláčné a vytvoří ploché dno sušenky.
Markonky pečte v troubě na 100ºC 5 minut.
Při vymýšlení náplně se meze nekladou. Můžete použít různě ochucení máslový krém, šlehačku, tekutou čokoládu,ovoce apod.
TIP: Makronku potřete nutelou a rozložte na ní malinu. Toto přiklopíte další makronkou a máte hotovo.