Menu
WomanOnly

Jak upéct medovník krok po kroku

Upéct domácí medovník – marlenku by měla zkusit alespoň jednou za život každá hospodyňka. Příprava je časově trochu náročnější než hrnková bábovka, ale výsledek stojí za to. Spokojení strávníci vás pak jistě ocení.

Přísady na těsto:

100g másla
2 polévkové lžíce medu
250g mletého cukru
1 kávová lžička octa
1 polévková lžíce jedlé sody
2 vejce
700g hladké mouky

Přísady na krém:

250g másla
1 slazené kondenzované mléko
mleté vlašské ořechy a koňak (nemusí být)

Pracovní postup:

Ve větším hrnci rozpustíme máslo, med a cukr. Potom postupně přidáme ocet smíchaný se sodou. Směs začne mírně kypět.

Nakonec přimícháme vejce a ve chvíli, kdy vznikne hnědá pěna odstavíme ze sporáku.

Postupně zašleháváme hladkou mouku. Vznikne hutné těsto, které necháme hodinu odležet.

Z odpočinutého těsta vyválíme 6-7 placek. Pomocí formy na dort vykrojíme kola.

Ta přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a jednu po druhé pečeme v troubě při teplotě 175°C asi 2-3min.

Pozor! Při delším pečení placka tvrdne.

Plechovku s kondenzovaným mlékem vaříme 3 hodiny ponořenou ve vodě. Za tu dobu mléko zkaramelizuje.

Po vychladnutí mléka jej ušleháme s máslem a koňakem.

Placky z těsta je dobré lehce polít nebo potřít kávou smíchanou s rumem.

Poté je potíráme krémem a klademe na sebe.

Poslední placku také potřeme a posypeme nastrouhanými upečenými odřezky z těsta smíchanými s vlašskými ořechy.

Dort necháme nejlépe jeden den odležet, aby měl dostatek času absorbovat krém a navlhnout.

Tip: Pokud budete mít pocit, že je krému málo, můžete jej nadstavit karamelovým pudinkem uvařeným v 250ml mléka. Hotový pudink jednoduše po vychladnutí vyšleháte spolu s krémem.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Jak upéct medovník krok po kroku