Menu
WomanOnly
Recepty na pečení

Jak upéct rohlíky či housky doma. Na pekárnu zapomeňte

Chcete si doma upéct čerstvé rohlíky nebo housky? Nebojte se! Zvládne to i kuchařský začátečník a navíc si i provoníte domov vůní čerstvého pečiva. Výsledná chuť i prožitek rozhodně stojí za to.

Co budeme potřebovat

Je rozšířený mýtus, že pro housky je nejlepší dojít do pekárny. Housky či rohlíky si totiž můžete upéct v klidu domova, není to nic složitého. Představíme vám základní způsob, jak si namíchat těsto. Stačí k tomu tyto ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • cca 25 g čerstvého droždí nebo pytlíček sušeného
  • 1 lžíce cukru
  • 200 ml teplé vody nebo mléka
  • 80 g tuku, nejlépe másla
  • cca 10 g soli (asi tak 2 lžičky)
  • můžete přidat i bílý jogurt, těsto bude vláčnější, ale není to nutné
  • bílek na potření pečiva
  • něco na posypání (hrubá sůl, mák) – nemusí být

Postup

1. Mouka

Odvážíme si půl kila hladké mouky.

2. Kvásek

Do vedlejší misky si připravíme kvásek. Ten uděláme tak, že z navážené mouky odebereme asi 2 lžíce, smícháme je s droždím, cukrem a teplou vodou či mlékem. Vše promícháme a necháme ideálně na teplém místě přikryté utěrkou cca 15 minut stát. Do kvásku nesmí přijít sůl, která by nám jej zabila, naopak velmi důležitou ingrediencí v této fázi je cukr.

3. Smícháme těsto na rohlíky

Po 15 minutách do kvásku přidáme zbylé ingredience, tedy mouku, sůl a změklý tuk, který můžeme i rozpustit. Můžeme přidat i bílý jogurt pro zvláčnění. Následně vše v robotu, domácí pekárně nebo ručně prohněteme a vytvoříme kompaktní těsto. To necháme v misce přikryté utěrkou na teplém místě opět asi hodinu kynout.

4. Tvarování pečiva

Po této době by mělo těsto mít asi tak dvojnásobnou velikost. Můžeme se tedy pustit do tvarování pečiva. Buďto si z těsta vyválíme válečky a zapleteme z nich housky, nebo vyválíme placku (nejlépe mezi pečicími papíry), z ní vykrájíme trojúhelníčky a smotáme, od nejširší strany, do tvaru rohlíku a ohneme. Počítejte ale s tím, že těsto je hodně lepivé a pružné, a proto bych začátečníkům doporučila pustit se nejprve do housek.

5. Pečení rohlíků či housek

Na závěr potřeme pečivo bílkem a posypeme mákem nebo solí. Pečivo položíme na plech ideálně na pečicí papír a necháme jej ještě chvíli kynout. Mezi pečivem si nechávejte dostatečné rozestupy, počítejte s tím, že se ještě při pečení zvětší. Mezitím si můžeme dát rozpálit troubu asi tak na 205 stupňů, kdo má horkovzduch, určitě doporučuji použít. Rohlíky nebo housky pečeme cca 11 minut.

Ohodnoťte tento recept:
4,5
Právě čtete

Jak upéct rohlíky či housky doma. Na pekárnu zapomeňte