Menu
WomanOnly
Hovězí maso Snadné

Jak upéct sekanou? Tento recept zvládne každý

Redakce

Redakce

Doba přípravy: 2 hod

Sekaná pečeně patří mezi tradiční pokrmy známé již po staletí. Vyměňte tu kupovanou plnou éček za poctivou domácí připravovanou s láskou. V našem receptu vám ukážeme jak na to.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky a vložte do větší mísy. Zalejte trochou mléka, ale jen tolik, aby se všechno lehce vsáklo. Přidejte mleté maso a vařečkou promíchejte.
  2. K základní směsi přidejte najemno nakrájenou cibuli, nadrobno nasekaný česnek, vejce, jednu až dvě kávové lžičky majoránky a hrstičku kmínu. Vše osolte a opepřete. Směs znovu promíchejte a lehce poprašte lžící mouky.
  3. Vařečkou směs ještě jednou zamíchejte, aby se mouka a všechny ostatní ingredience spojily. Nyní nastává nejdůležitější krok – odložte vařečku a rukama začněte směs hníst. Ze začátku pasírujte mezi prsty, aby se koření dostalo do všech částí masa. V důkladném hnětení pokračujte alespoň pět minut.
  4. Již kompaktní hmotu rukou naberte a několikrát s ní praštěte na dno mísy. Pokud je směs řidší, můžete si pomoci trochou strouhanky.
  5. Troubu předehřejte na 200°C. Pekáč vymažte olejem. Z hotové směsi vytvořte rukama šišku a vložte ji do pekáče. Zlehka potřete a podlijte vodou. Pokud máte rádi pikantnější, můžete potřít také plnotučnou hořčicí.
  6. Nejprve sekanou zhruba deset minut zapékejte. Poté snižte teplotu na 150°C a pečte asi hodinu, dokud není povrch pečeně křupavý. Občas na povrchu přetřete výpekem ze dna pekáče. Na posledních deset minut můžete teplotu opět zvýšit, aby se vám kůrčička rychleji vytvořila.
  7. Podávejte s bramborem nebo bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Tip WO! Sekanou můžete připravit pokaždé jinak. Zkuste ji péct zabalenou ve slanině anebo do šišky před pečením zabalte oloupaná vejce natvrdo.

Ohodnoťte tento recept:
4,3
Právě čtete

Jak upéct sekanou? Tento recept zvládne každý