Sekaná pečeně patří mezi tradiční pokrmy známé již po staletí. Vyměňte tu kupovanou plnou éček za poctivou domácí připravovanou s láskou. V našem receptu vám ukážeme jak na to.
Postup přípravy
- Rohlíky nakrájejte na kostičky a vložte do větší mísy. Zalejte trochou mléka, ale jen tolik, aby se všechno lehce vsáklo. Přidejte mleté maso a vařečkou promíchejte.
- K základní směsi přidejte najemno nakrájenou cibuli, nadrobno nasekaný česnek, vejce, jednu až dvě kávové lžičky majoránky a hrstičku kmínu. Vše osolte a opepřete. Směs znovu promíchejte a lehce poprašte lžící mouky.
- Vařečkou směs ještě jednou zamíchejte, aby se mouka a všechny ostatní ingredience spojily. Nyní nastává nejdůležitější krok – odložte vařečku a rukama začněte směs hníst. Ze začátku pasírujte mezi prsty, aby se koření dostalo do všech částí masa. V důkladném hnětení pokračujte alespoň pět minut.
- Již kompaktní hmotu rukou naberte a několikrát s ní praštěte na dno mísy. Pokud je směs řidší, můžete si pomoci trochou strouhanky.
- Troubu předehřejte na 200°C. Pekáč vymažte olejem. Z hotové směsi vytvořte rukama šišku a vložte ji do pekáče. Zlehka potřete a podlijte vodou. Pokud máte rádi pikantnější, můžete potřít také plnotučnou hořčicí.
- Nejprve sekanou zhruba deset minut zapékejte. Poté snižte teplotu na 150°C a pečte asi hodinu, dokud není povrch pečeně křupavý. Občas na povrchu přetřete výpekem ze dna pekáče. Na posledních deset minut můžete teplotu opět zvýšit, aby se vám kůrčička rychleji vytvořila.
- Podávejte s bramborem nebo bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Tip WO! Sekanou můžete připravit pokaždé jinak. Zkuste ji péct zabalenou ve slanině anebo do šišky před pečením zabalte oloupaná vejce natvrdo.