Poctivou velikonoční nádivku dělala v naší rodině jenom prababička, její příprava vyžaduje totiž trochu trpělivosti a ingredience také nenajdete jen tak doma v lednici. Ale výsledek pak stojí za to. Pro ty, kteří chtějí tentokrát prožít poctivé velikonoce s pochoutkami našich předků přinášíme původní recept ze začátku minulého století.
Na tradiční velikonoční nádivku si připravte 40 dkg vepřového masa (plecko nebo ramínko), 40 dkg uzeného masa, kousek hovězího, 20 dkg nakrájené slaniny, máslo, 1 cibuli, mrkev, 8 rohlíků nakrájených na kostičky, 1 l vývaru z masa, 8 bílků, lžičku muškátového květu, kadeřavou petrželku, sůl a pepř.
Maso uvaříme v osolené vodě, pak nakrájíme na kostičky. Do vývaru namočíme nakrájené rohlíky a mírně osolíme a opepříme. Když rohlíky nasáknou všechnu tekutinu, promícháme je s nakrájeným masem, slaninou, osmahnutou cibulkou a uvařenou mrkví. Přidáme kadeřavou petrželku a muškátový oříšek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi nakonec lehce vmícháme.
Dobře vymazaný pekáč vysypeme strouhankou a naplníme vrstvou připravené směsi, která by měla být asi 3 centimentry vysoká. Navrch poklademe na kousky nakrájené máslo a pečeme alespoň jednu hodinu, aby se maso samo rozpadalo.
Podáváme samostatně na slavnostní stůl nebo jako přílohu. Nádivka je výborná teplá i studená, je možné ji ozvláštnit při servírování kysaným zelím nebo hořčicí.