Láska prochází žaludkem a lasagne jsou velice skvělým a hlavně sytým pokrmem! Pro dietu nic moc, ale pro labužníky naprostá nádhera. Existuje tolik druhů, které si můžete doma sama udělat (špenátové, s brokolicí, s mletým masem, s kuřecím masem, sýrové atd.) a nezaberou vám ani moc času.
Těstoviny
Lasagne si pořídíte prakticky v každém supermarketu. Můžete si vybrat mezi těmi, které nemusíte předvařovat, nebo těmi co se uvaří z omáčky až v troubě.
Co potřebujete
Kromě samotných Lasagní potřebujete dvě omáčky (můžete použít jen jednu, podle chuti). Jednu omáčku masovou (boloňská omáčka) a bešamel, který se do lasagní používá často.
Ingredience
Na Boloňskou omáčku budeme potřebovat:
- lžíci olivového oleje,
- jednu cibuli,
- stroužek česneku,
- 500 g mletého hovězího masa,
- 250g rajčat,
- 2 lžíce rajčatového protlaku,
- 4 lžíce červeného vína
- lžíci bazalky
- sůl a pepř
Na Bešamel si připravte
- 50g másla
- 50 g mouky,
- 600 ml mléka,
- 125 g tvrdého sýra (např. čedar)
- ½ muškátového oříšku
Příprava
Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažte do měkka, vmíchejte maso a po zhnědnutí i rajčata, protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 25 minut.
Na bešamel rozpusťte v jiném hrnci máslo a vmíchejte do něj mouku (jako když děláte jíšku), nechte smažit a postupně přidávejte mléko, přiveďtě za stálého míchání k varu, dokud nebude omáčka jemná a tužší.Teď už jen přidejte muškátový oříšek, sundejte z plotny a vmíchejte nastrouhaný sýr (krásně se v omáčce rozpustí).
Recept na lasagne se sójovým masem: Vegetariánský recept plný chuti
Do pekáče (nemusíte ho vymazávat) dejte jako první vrstvu boloňské omáčky, nakterou navrstvíte trochu bešamelu a poté vrstvu lasagní (vařených nebo nevařených, podle toho, jaké jste koupila), to opakujte a ukončete vrstvou boloňské omáčky a bešamelu. Pečte v předehřáté troubě na 180° asi 35 minut, omáčka by měla mírně zhnědnout. Podle chuti posypte před dopečením sýrem.
Přejeme vám dobrou chuť!