Menu
WomanOnly
Zavařování

Kdoulová povidla a jak na ně. Zkuste náš recept

Kdoule patří, na rozdíl od jablek či hrušek, mezi méně tradiční ovoce. Ale stejně jako mnohé jiné plody ovocných stromů se sklízejí každoročně na podzim. Pokud je máte doma na zahradě, můžete se těšit na jejich příjemnou vůni i lahodnou chuť. Co však s nimi? Určitě je vhodné zpracovat si je na zimu. Vynikající a chutnou variantou mohou být třeba kdoulová povidla. Poradíme vám, jak je vyrobit a dozvíte se také, proč jsou kdoule zdravé, co obsahují a jak se dají využít i v kosmetice.

Jak vypadá kdoule a co obsahují plody kdouloně?

Kdoule jsou plody kdouloně. Ale nepleťte si kdouloně si s kdoulovcem. Zatímco kdouloň je poměrně vysoký ovocný strom, na kterém dozrávají žluté aromatické plody, jež se podobají jablkům, kdoulovec je keř s nádhernými barevnými květy, který bývá i trnitý. Plody však mívá podobné jako kdouloň a jsou také jedlé. Aromatické plody kdouloně, tedy kdoule, i plody odlišného kdoulovce se dají po tepelné úpravě konzumovat.

Kdoule svým vzhledem připomínají jablka. Mají velké množství pektinu, sacharidů, silic a tříslovin. Opravdu nádherně voní. Z vitamínů jsou bohaté na vitamín C, betakaroten, vitamíny skupiny B. Z minerálů pak obsahují hodně draslíku, vápníku, železa, zinku, fosforu a mědi. Kdoule se nejí syrové.  Nejčastěji se zpracovávají jako marmeláda nebo džem. Portugalsky se kdoule řekne marmelo, proto už možná tedy víme, odkud se vzal název marmeláda.

Recept na jablečná povidla. Výborná do buchet i k sýrům

Léčivé účinky kdoule a jak kdoule zpracovat?

Kdoule se využívají také v lidové medicíně. Odvar ze semen kdoule se používá proti kašli, při dávení a při trávicích potížích, nebo jako kloktadlo při bolestech v krku a zánětech v ústní dutině. Pít by se však odvar ze semen kdoule neměl, tento čaj je toxický. Dobrý a zdravý čaj si naopak můžete připravit ze sušených plodů kdoulí. Má podobné léčebné účinky jako semena. Pro vysoký obsah železa a vitamínu C se kdoule pojídají rovněž při chudokrevnosti.

Z kdoulí se dají vyrobit nejen povidla a džemy, ale třeba i vynikající sirup proti kašli, nebo vařená šťáva k popíjení. Kdoule se mohou též upéct – a třeba i jako pečená povidla na plechu.

Využití kdoulí v kosmetice

Kdoule se pro svou nádhernou vůni využívají také do parfémů a všelijakých kosmetických prostředků. Účinné látky obsažené v plodech i semenech pak mají i nejrůznější využití v kosmetice. Sliz obsažený v semenech zklidňuje pokožku a vyhlazuje vrásky. Šťáva z kdoulí nebo vychlazený odvar ze semen a plodů se dá využít na čištění pleti a ucpaných pórů, ale také třeba jako dezinfekce ran a ošetření proleženin.

Kdoule mají skvělý účinek i na suchou, rozpraskanou nebo ekzematickou pokožku a prospívají rovněž kloubům. To samé lze připsat i kdoulovému oleji, kterým se dají ošetřit i rozpraskané paty, rty nebo prsty. Kdoulový odvar či olej se dá použít také na vlasy.

Nejlepší recepty na hruškovou marmeládu. Okořeňte ji chilli nebo mátou

Recept na kdoulová povidla

Kdoule umyjeme, oloupeme a odstraníme z nich jadřince. Nakrájíme je a necháme uvařit v kastrolu s vodou doměkka. Poté je rozmixujeme na pyré. Přidáme hustý sirup uvařený z vody, třtinového cukru a citrónové šťávy a opět svaříme dohromady. Lze svařit i s kořením, které preferujeme, například mletým zázvorem, koriandrem, kardamomem, mletým badyánem nebo skořicí. Hustá povidla ještě horká lijeme do vymytých sklenic, zašroubujeme je víčkem a postavíme dnem vzhůru.

Kdoulová povidla na plechu

Dalším tipem jsou kdoulová povidla na plechu, která se dají vyrobit obdobně jako připravujeme pečená švestková povidla na plechu. Kdoule oloupeme, vykrojíme jadřince a rozkrojíme je. Klademe je na plech, prosypáváme třtinovým cukrem, mletým zázvorem, koriandrem a kardamomem. Není třeba to přehánět s množstvím cukru. Pokud máte bio citrónovou kůru strouhanou na prášek, lze také trochu přisypat. Můžete přidat i několik kapek sladkého mandlového oleje nebo oleje z hroznových jader. Ovoce pak dejte pořádně upéct. V případě potřeby kdoule podlévejte vodou.

Hotová povidla z rozpečeného ovoce ještě důkladně rozmixujte, znovu zahřejte, aby byla dostatečně horká a hustá. Těmito hotovými vroucími povidly plňte připravené čisté a horké sklenice se šroubovacími víčky a postavte je na nějakou dobu dnem vzhůru.

Kdoulová povidla lze mazat na pečivo, slepovat jimi piškoty na svačinku pro děti, nebo je mlsat jen tak po lžičkách jako prevenci nachlazení, chřipky a viróz, proti kašli a na doplnění vitamínů a minerálů. Kdoule jsou právě také vhodné pro děti – zdravé i chutné.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Kdoulová povidla a jak na ně. Zkuste náš recept