Zbyl vám knedlík od oběda, nebo si jen chcete udělat rychlé a jednoduché jídlo? V tom případě jsou knedlíky s vajíčkem tou správnou volbou. Můžete je připravit klasickým způsobem, nebo zkusit něco nového – například ke knedlíkům s vejcem přidat sýr či je zapéct v troubě s kouskem anglické slaniny. Není to žádná věda, potřebujete jen pár základních surovin a několik minut času.
1. Klasické knedlíky s vajíčkem
Považujete knedlíky s vajíčkem za jídlo ze zbytků? Nechejte se vyvést z omylu – z kombinace nakrájeného knedlíku, vajec a trošky osmažené cibulky může vzejít skutečně vynikající a sytý pokrm. Jak na klasické knedlíky s vajíčkem, na kterých si spolehlivě pochutnáte?
Postup přípravy
- Knedlík nakrájejte na stejně velké kostičky, cibuli nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte olej a máslo či sádlo a cibuli s knedlíkem společně opékejte dozlatova.
- V misce rozmíchejte vajíčka s mlékem a přidejte trochu soli. Vlijte směs ke knedlíkům a důkladně promíchejte. Vejce by rozhodně neměla být vysušená, proto vypněte zdroj tepla hned, jak se začnou srážet.
- Před podáváním knedlíky s vajíčkem dochuťte černým pepřem a ozdobte nasekanou pažitkou.
2. Knedlíky s vajíčkem a sýrem
Pokud se vám klasické knedlíky s vajíčkem zdají nudné a příliš obyčejné, ozvláštněte je trochou nastrouhaného sýra. Použijte jakýkoliv oblíbený tvrdý sýr, například goudu, ementál nebo eidam. Knedlíky s vajíčkem a sýrem jsou vydatným jídlem, které vás bezpochyby zasytí.
Ingredience:
- 1 houskový knedlík
- 8 vajec
- 2 lžíce másla/sádla
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce mléka
- 8 lžic strouhaného sýra
- sůl, pepř
Postup:
Knedlík nakrájejte na kostičky a dejte ho smažit na pánev s rozpuštěným máslem a olejem. Mezitím si v misce rozmíchejte vejce spolu s mlékem a špetkou soli. Jakmile má knedlík zlatavou barvu, přilijte vaječnou směs a ihned míchejte. V okamžiku, kdy se vajíčka začnou srážet, vypněte zdroj tepla a přisypte strouhaný sýr. Dále již nemíchejte. Před podáváním knedlíky s vajíčkem a sýrem dochuťte vydatnou dávkou čerstvě namletého pepře.
3. Bramborové knedlíky s vajíčkem
Na přípravu knedlíků s vajíčkem se většinou používá knedlík houskový, dobrou službu však udělá i knedlík bramborový. Postup přípravy se od ostatních receptů neliší – houskový knedlík jednoduše nahraďte bramborovým, zalijte ho vejcem a je hotovo.
Ingredience:
- 1 bramborový knedlík
- 6 vajec
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
Postup:
Bramborový knedlík nakrájejte na stejně velké kostičky. V pánvi si rozehřejte olej a opečte knedlíky dozlatova. Zalijte je rozmíchanými vejci se špetkou soli a míchejte, dokud nejsou usmažená. Nakonec bramborové knedlíky s vajíčkem opepřete a podávejte s kyselou okurkou.
4. Zapečené knedlíky s vajíčkem a slaninou
Vyzkoušejte knedlíky s vajíčkem trochu jinak – například zapečené v troubě s kouskem nakrájené anglické slaniny. Zapečené knedlíky s vajíčkem jsou časově náročnější než ostatní uvedené recepty, nicméně uvidíte, že chvilka čekání za to stojí.
Ingredience:
- 1/2 houskového knedlíku
- 1 cibule
- 150 g anglické slaniny
- 6 vajec
- 1 lžička oleje
- sůl, pepř
Postup:
Anglickou slaninu i cibuli nakrájejte na kostičky. V dostatečně velké pánvi rozpalte olej a osmažte na něm cibuli. Nakonec přidejte i slaninu a chvíli opékejte. Knedlík si mezitím nakrájejte na kostky a přidejte ho ke slanině. Opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací mísu naplňte směsí z pánve a vmíchejte rozšlehaná vejce s trochou soli a černého pepře. Pečte zhruba 15 minut. Zapečené knedlíky s vajíčkem podávejte s kyselou okurkou.
5. Knedlík s vajíčkem trochu jinak
Chcete zkusit něco jiného, než je na kostky nakrájený houskový či bramborový knedlík zalitý rozšlehaným vajíčkem? Pak vsaďte na smažený knedlík obalený ve vajíčku, který připravíte stejným způsobem jako dobře známý chleba ve vajíčku. Pokud máte chuť na něco ne zrovna zdravého, určitě tento recept oceníte. Šéfkuchařům se s ním však raději nechlubte…
Ingredience:
- 1 houskový knedlík
- 6 vajec
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- sůl, pepř
Postup:
Na pánvi rozehřejte máslo spolu s olejem. Knedlíky nakrájejte na plátky, vejce rozšlehejte v hlubší misce spolu se špetkou soli. Jednotlivé plátky knedlíku obalujte v rozšlehaných vejcích a smažte dozlatova. Hotové smažené knedlíky nechte okapat na ubrousku, osolte, opepřete a podávejte například s čerstvým zeleninovým salátem.