Kollathova snídaně vychází z myšlenky, že stravu bychom měli konzumovat v co nejpůvodnějším stavu – to znamená v syrovém. Jak si připravit Kollathovu snídani a jak na nás bude působit? Přinášíme recept!
Kollathova snídaně – co to je?
Autorem myšlenky Kollathovy snídaně je německý dietolog profesor Werner Kollath, který žil v druhé polovině minulého století. Tvrdil, že stejně jako pro ostatní živé organismy, je i pro člověka nejpřirozenější konzumovat stravu v pokud možno ve zcela původním stavu.
Problém v prosazení myšlenky syrové stravy, byl zejména v tom, že v Kollathově době už lidé byli zvyklí konzumovat některé základní potraviny výhradně tepelně upravené. Co se týče snídaně, jednalo se zejména o obilí. Kollath však našel způsob, jak učinit obilí pro lidský organismus stravitelné i bez tepelné úpravy. A tak vzniklo to, čemu dnes říkáme Kollathova snídaně.
Kollathova snídaně – recept
Na přípravu Kollathovy snídaně (porce pro jednu osobu) budete potřebovat:
- 30-40 g (cca 2-3 polévkové lžíce) pšeničné mouky (ta by měla být pokud možno čerstvě umletá – na semletí pšenice použijte elektrický mlýnek)
- 1-2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 15 g sušeného ovoce či jiných suchých plodů (nakrájeného) – například fíky, rozinky či datle
- 1 čajovou lžičku nastrouhaných oříšků či mandlí
- 100 g jablka
- 3-5 polévkových lžící vody
Kollathova snídaně – jak na to
S přípravou Kollathovy snídaně musíte začít už večer předem:
- Do misky nasypte pšeničnou mouku a přidejte 3-5 lžic vody (v žádném případě ji nenahrazujte mlékem)
- Vše důkladně zamíchejte a při pokojové teplotě (zhruba 20 stupňů Celsia) nechte stát do druhého dne
- V další misce namočte ve vodě nakrájené sušené ovoce
V noci pšenice nabude a dojde k určitým chemickým přeměnám, které zajistí dietetickou hodnotu Kollathova pokrmu a zároveň jeho stravitelnost. Druhý den ráno pokračujte tímto postupem:
- smíchejte obsah obou misek dohromady
- poté přidejte 1-2 lžíci citronové šťávy a 100 g nastrouhaného jablka (strouhejte těsně před konzumací)
- na závěr posypte nastrouhanými oříšky či mandlemi
Kollathova dieta – účinky na zdraví
- Kollathova dieta vám poskytne pocit nasycenosti po dobu nejméně čtyř následujících hodin bez falešného hladu a přetěžování žaludku
- tento recept lze dobře využít při hubnutí, jelikož člověk sní před polednem znatelně málo jídla než s obyčejnou snídaní, což bude žádoucí k úpravě váhy
- Kollathova snídaně zlepšuje trávicí funkce, čímž napomáhá k odstranění problémů jako je pálení žáhy, nadýmání či zácpa
- jedná se o detoxikační pokrm, jehož konzumace vede ke zvýšení tělesné výkonnosti a díky odbourání toxinů také k odstranění časté únavy
- Kollathova strava znovu nastoluje vnitřní rovnováhu v organismu, což se projeví zmizením chutí na sladké, tabák či alkohol
- mezi další pozitivní účinky patří větší odolnost vůči stresu, lepší soustředění a vyšší intelektuální výkonnost
- dále může pravidelná konzumace Kollathovy snídaně přispět ke zlepšení kvality vlasů, nehtů, zubů a kostí (zlomeniny se budou lépe hojit)