Středomořská kuchyně je plná zdravých ryb, mořských plodů a zeleniny. Za těmito dobrotami ale nemusíte jezdit až do Itálie, Španělska nebo Řecka. Krevety s těstovinami si můžete připravit i doma. Máme pro vás na tyto krevety pár receptů.
Dopřejte si zdravé krevety
Krevety jsou plné bílkovin, minerálů a vitaminů. Obsahují především draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, železo, jód a vitaminy A, D, E, B6 a B12. Ukrývají v sobě jen nízké procento tuku, a proto jsou vhodné i při různých dietách. Mohou se vařit, smažit, grilovat i zapékat. Hodí se k těstovinám, rýži, zelenině i do polévky. Mezi nejznámější recepty patří krevetový koktejl, španělská paella, těstoviny – např. tagliatelle s krevetami a rýžové nudle s krevetami.
Pikantní těstoviny s krevetami
Ingredience:
- 350 g těstovin
- 400 g krevet
- 2 červené cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 chilli paprička
- 150 g cherry rajčátek
- 1 plechovka pokrájených rajčat v plechovce
- 150 ml bílého vína
- olivový olej
- 1 lžíce másla
- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
- čerstvá bazalka
Postup:
- Těstoviny dejte vařit do hrnce a uvařte je dle návodu na obalu. Mezitím si připravte omáčku.
- Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno.
- Do pánve nalijte cca lžíci olivového oleje a cibulku na něm zpěňte. Po chvíli přidejte i nasekaný česnek, chilli papričku a cherry rajčátka. Směs nechte krátce podusit.
- Přidejte trochu vody a nechte dusit.
- Jakmile se tekutina odpaří, podlijte bílým vínem a nechte ho vyvařit.
- Ve chvíli, kdy je víno vyvařené, přidejte sterilovaná rajčata a krevety. Vařte, dokud nejsou krevety uvařené.
- Nakonec do směsi přidejte pár kapek citrónové šťávy, lžíci másla, sůl a pepř.
- Přidejte také uvařené těstoviny, promíchejte a podávejte ozdobené lístky bazalky.
Jak správně připravit krevety? Přinášíme několik jednoduchých tipů
Zapečené těstoviny s krevetami
Ingredience:
- 300 g těstovin
- 200 g loupaných krevet
- 500 ml mléka
- 5 lžic másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g strouhaného sýru čedar
- 1 cibule pokrájená najemno
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 0,5 šálku strouhanky
- sladká paprika
- sušený tymián
- sušené oregano
- sůl
Postup:
- Máslo rozehřejte na pánvi a orestujte na něm cibuli s česnekem. Přidejte mouku a za stálého míchání opékejte asi minutu. Poté přelijte mlékem a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud tekutina nezhoustne.
- Dejte vařit těstoviny, které po uvaření sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Do omáčky v pánvi přidejte krevety, strouhaný sýr, sůl, papriku, tymián a oregano.
- Omáčku smíchejte s těstovinami. Zapékací misku vymažte máslem a nalijte do ní vzniklou směs.
- Celé posypte strouhankou a dejte zapékat do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia přibližně na 20 minut.
Kvalitní těstoviny: Jsou lepší vaječné, bezvaječné nebo proteinové?
Těstoviny s krevetami a pestem
Ingredience:
- 500 g těstovin
- 1 červená cibule
- 350 g loupaných krevet
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- 3 lžíce bazalkového pesta
- máslo
- parmazán
Postup:
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Poté je sceďte a nechte stranou.
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm nadrobno pokrájenou cibuli. Poté ji dejte zesklovatět na máslo.
- Přidejte i krevety a restujte asi 5 minut. Poté přidejte i pesto a smetanu.
- Dochuťte solí, pepřem a krátce povařte.
- Do pánve dejte také těstoviny a pořádně promíchejte. Pokud je to potřeba, přidejte i trochu vody.
- Podávejte posypané parmazánem.
Recept na těstoviny se špenátem a slaninou. Uvařte rychlou večeři
Těstoviny s krevetami a špenátem
Posledním tipem je recept na krevety a špenát, který v této podobě bude chutnat i dětem.
Ingredience:
- 250 g těstovin
- 150 g krevet
- 100 g baby špenátu
- 1 cibule
- hrst černých oliv
- citrónová šťáva
- olivový olej
- sůl
- pepř
- chilli koření
Postup:
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu.
- Krevety smíchejte s olivovým olejem, citrónovou šťávou, soli a pepřem a krátce orestujte na pánvi. Poté je vyndejte.
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a orestujte na něm cibuli pokrájenou nadrobno.
- Přidejte i špenát a nechte ho lehce zavadnout.
- Nakonec přidejte také scezené těstoviny, orestované krevety, chilli a olivy.