Květákové karbanátky jsou jednoduché, levné a přitom velmi chutné. Připravte si je v základní variantě, se sýrem, mletým masem nebo ovesnými vločkami. Karbanátky můžete smažit i péct v troubě, záleží jen na vás.
1. Základní květákové karbanátky
Květákové karbanátky jsou klasikou, která nikdy neomrzí, navíc je zvládne i naprostý kuchařský začátečník. Podávat je můžete například s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Postup přípravy
- Květák uvaříme do měkka a rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.
- Přidáme vejce, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku dle potřeby a vše důkladně promícháme.
- Z hmoty tvarujeme karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
2. Květákové karbanátky se sýrem
Pokud chcete základní variantu květákových karbanátků ozvláštnit, jednoduše přidejte oblíbený strouhaný sýr. Do květákových karbanátků se sýrem se rovněž hodí nadrobno nakrájená jarní cibulka, nicméně pokud ji nemáte, klidně ji vynechte. Karbanátky je vhodné obalit ve strouhance, aby z nich sýr nevytékal.
Ingredience:
- 1 květák
- 4 vejce
- 2 jarní cibulky
- 200 g tvrdého sýra
- 150 g hladké mouky
- strouhanka na obalování
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup:
- Květák uvaříme do měkka a rozmačkáme nebo nastrouháme. Jarní cibulku si nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme.
- Přidáme vejce, sýr, jarní cibulku, mouku, špetku soli a pepře a důkladně promícháme.
- Tvarujeme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 45 minut
3. Květákové karbanátky s mletým masem
Potřebujete spotřebovat květák, ale na čistě zeleninová jídla vás příliš neužije? V tom případě vyzkoušejte květákové karbanátky s mletým masem, které zasytí a uspokojí i zapřísáhlé masožravce.
Ingredience:
- 1/2 květáku
- 300 g mletého masa
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- strouhanka na obalování
- olej na smažení
- majoránka
- sůl, pepř
Postup:
- Květák nastrouháme najemno a smícháme ho s masem, nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem a dalšími ingrediencemi.
- Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Můžeme podávat jak teplé, tak studené.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 45 minut
4. Květákové karbanátky s ovesnými vločkami
Díky ovesným vločkám do květákových karbanátků nemusíte přidávat mouku. Nezapomeňte je však předem namočit v mléce, aby změkly a držely směs pohromadě. Pokud chcete sytější jídlo, můžete do těsta vmíchat hrst oblíbeného strouhaného sýra.
Ingredience:
- 1 květák
- 4 vejce
- 150 g ovesných vloček
- 100 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- 150 g strouhaného sýra (nemusí být)
- strouhanka dle potřeby + na obalování
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup:
- Vločky zalijeme mlékem a necháme je cca půl hodiny máčet.
- Mezitím si nastrouháme syrový květák, přidáme vejce, prolisovaný česnek, vločky s mlékem, sůl, pepř, strouhanku dle potřeby a případně i strouhaný sýr a důkladně promícháme.
- Tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 45 minut
5. Květákové karbanátky z trouby
Květákové karbanátky můžete místo smažení jednoduše upéct v troubě a připravit si tak mnohem zdravější oběd či večeři. Květák se před pečením nemusí vařit, stačí ho jen nastrouhat nebo nasekat v robotu.
Květákové karbanátky z trouby jsou pochopitelně sušší, proto budou skvělé v kombinaci s jogurtovým dipem dochuceným česnekem a bylinkami.
Ingredience:
- 1 květák
- 4 vejce
- strouhanka dle potřeby
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g strouhaného sýra (nemusí být)
- majoránka
- sůl, pepř
- olej na potření pečicího papíru
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Syrový květák nastrouháme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
- Plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme trochou oleje. Pomocí lžíce tvarujeme karbanátky a pokládáme je na plech.
- Pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 45 minut