Celý postup zvládnete hravě, není to nic složitého. Výsledek je ale perfektní. Záviny naplňte tím, co máte rádi, tvarohem, mákem, ořechovou nádivkou… Určitě vám zachutnají a ke kupovaným závinům se už nevrátíte.
Postup přípravy
- Nejprve v hrnci ohřejte asi půl litru mléka tak, aby bylo spíš vlažné, než horké (měli byste v něm udržet prst). Do většího hrnku rozdrobte kostku kvasnic, zasypte lžičkou krystalového cukru a dolijte ohřátým mlékem. Kvásek nechte nakynout.
- Mezitím si rozpusťte tuk a dejte ho za okno zchladnout (pokud byste do těsta nalili horký tuk, vejce se srazí).
- Do velké mísy vysypte celý balíček hladké mouky. Přidejte špetku soli, 8 polévkových lžic cukru, 2 vejce a zchladlý tuk. Pomalu vmíchávejte kvásek a podle potřeby ještě další mléko. Vymíchejte těsto a mísu zakrytou utěrkou odložte na teplé místo. Nechejte kynout.
- Po vykynutí si na válu posypaném moukou těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl zvlášť rozválejte a poté naplňte nádivkou a zabalte jako klasický štrúdl. Přestože se vám jednotlivé záviny budou zdát úzké, pečte je na plechu pouze po dvou (v troubě hodně nakynou).
- Potřete rozšlehaným žloutkem a nechte v troubě rozehřáté asi na 180 °C, upečte dozlatova. Před podáváním můžete každý kousek poprášit směsí moučkového a vanilkového cukru.