Menu
WomanOnly
Recepty na sladké Snadné

Lamington – jednoduchý australský dezert i cukroví k Vánocům

Martina Havlíčková

Martina Havlíčková

Doba přípravy: 2 hod

Lamington je australský dort, jehož základem je jemný máslový piškot máčený v čokoládě a nakonec je ještě celý pokrytý sušeným kokosem. Běžně můžeme uvnitř najít i vrstvu krému či džemu. Někdy se mu také říká „lamingtonky“ a tady v Česku jej nejvíce známe jako cukroví, které se peče na Vánoce. Upečte si jej také!

Jak vznikl Lamington

Tento australský moučník byl poprvé upečen v Queenslandu (spolkový stát Austrálie) a jeho recept se objevil v novinách již v roce 1900. Podle tradovaného příběhu jej upekl šéfkuchař guvernéra Lorda Lamingtona, aby měl co nabídnout nečekané návštěvě. Odtud také jeho název. V Austrálii a na Novém Zélandu je dokonce národní den Lamingtonu, jenž se slaví od roku 2006. Tento den připadá na 21. července.

Linecké těsto na koláč i cukroví. Jak na to, aby se opravdu povedlo?

Pár tipů, než začnete péct

Tradiční lamingtonky by měly být nadýchané a se štědrou čokoládovou polevou. Při pečení je proto vhodné zvolit takovou pečící formu, abyste mohli mít krásné menší krychle či kvádry – z toho důvodu se spíše volí plech a nikoliv dortová forma. Při pečení je dobré jej péct při vyšší teplotě, aby byl korpus řádně nadýchaný, ale pozor na spálení. Vrstva těsta by měla být tlustá přibližně 2,5 cm.

Pokud chcete mít lamingtonky spíše pevnější a soudržnější, doporučuje korpus upéct den předem – nebude se tolik rozpadat a drolit.

Při potírání dortíků se ujistěte, že čokoládová směs není příliš horká, neboť by stékala z korpusu. Lepší je hustější poleva, abyste měli silnější čokoládový potah.

U sypání kokosem je lepší mít jej co nejjemnější, aby se dobře přichytával na čokoládu. Nebojte se kokos přitisknout na čokoládu.

Recept na lamington

Množství je volené tak, aby se vešlo do formy o velikost přibližně 20 x 30 cm. Lamingtonky pak budou mít tu správnou výšku.

Suroviny

1 porce

Na polevu

Postup přípravy

  1. V míse si důkladně smícháme hladkou mouku, kukuřičný škrob a kypřící prášek.
  2. Změklé máslo smícháme s cukrem. Postupně pak přidáváme vajíčka a šleháme do pěny. Pozvolna přidáváme sypkou směs, kterou jsme si smíchali v předešlém kroku. Pomalu také přidávejte mléko a za stálého mixování by měla vzniknout piškotová směs.
  3. Těsto vylijeme na vymaštěný plech a pečeme v předehřáté troubě na teplotu minimálně 190⁰C, přibližně 30 minut. Hotový piškot se nejlépe pozná tak, že jej máme nahoře lehce popraskaný. Upečený korpus na lamington musíme nechat postupně vychladnout, aby nám nespadl. Následně zabalíme a necháme odležet nejlépe do druhého dne.
  4. Korpus druhý den rozřízneme nejlépe vhodným nožem na vrchní a spodní část, mezi ně namažeme vybraný džem. Dvě slepené části si následně rozřežeme na kostky asi o rozměrech 3x4cm.
  5. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem. Za stálého míchání rozpouštíme obě ingredience. Naředíme mlékem podle potřeby a hustoty čokolády, pokud sladíme cukrem, přisypeme jej také.
  6. Do hlubší misky si nasypeme kokos a za pomocí vidličky lamington obalujeme nejdříve v rozpuštěné čokoládě a pak hned ve strouhaném kokose.
  7. Skladujeme v ledničce v uzavřené nádobě. Před podáváním nechte alespoň čtvrt hodiny v pokojové teplotě.
  8. Hotovo, máte moučník pro nečekané hosty.

Ohodnoťte tento recept:
4,5
Právě čtete

Lamington – jednoduchý australský dezert i cukroví k Vánocům