Máte rádi cheesecake, ale nechce se vám utrácet za drahé suroviny? K jeho přípravě nemusíte pokaždé kupovat krémový sýr. Skvělých výsledků dosáhnete i s obyčejným tvarohem.
Cheesecake v několika variantách
Krémový cheesecake má své kořeny už v antickém Řecku. Původně se do receptu přidávala mouka, med a sýr. Postupem času se začala receptura upravovat a každý národ si cheesecake upravil podle sebe. Typicky americký dezert si našel mnoho příznivců i u nás. Pečený či nepečený dort se připravuje ze dvou vrstev. Spodní tvoří rozdrcené sušenky s máslem, na horní se dává krémová náplň. Pokud máte rádi ovoce, můžete ještě vršek překrýt ovocnou polevou. Základ je tvořený sýrem ricotta, mascarpone, pomazánkovým máslem, tvarohem nebo smetanovým sýrem. Do krému se často přidává pravá vanilka, bílá či hořká čokoláda nebo sezónní ovoce.
7 tipů pro cheesecake na jedničku
První fígl spočívá v míchání ingrediencí. Používejte obyčejnou metličku nebo ruční šlehač na nejpomalejší chod. Při vysoké rychlosti se do krému dostane příliš mnoho bublin a dort vám při pečení popraská.
Jako první míchejte cukr se sýrem, dokud se zcela nerozpustí. Teprve poté přidávejte vejce a další suroviny.
Před pečením formou s cheesecakem bouchněte o stůl, aby se bubliny uvolnily a dostaly ven.
Do spodní části trouby vložte nádobu s vodou. Zaručí vám, že se dort během pečení nevysuší.
Cheesecake by neměl vůbec zhnědnout. Měl by být světlý, jít lehce od okrajů a uprostřed se stále trochu třást. V případě, že je po dopečený zcela tuhý nebo hnědý, vnitřek bude přesušený.
Nevyndávejte dort ihned z trouby, ale nechte ho postupně vychladnout ve vypnuté pootevřené troubě. Velkým teplotním šokem by popraskal.
Nespěchejte a cheesecake osvoboďte z formy až po jeho úplném vychladnutí.
Cheesecake z tvarohu s malinovou polevou
Suroviny
1 porce
Postup přípravy
Sušenky rozdrťte nebo rozemelte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem.
Dortovou formu vyložte pečícím papírem a sušenkovou hmotu napěchujte na její dno. Formu se sušenkovým těstem dejte vychladit do lednice.
Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a začněte připravovat náplň.
Tvaroh smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud se hmota nespojí. Poté přidejte vejce, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu a kůru.
Krémovou náplň nalijte do dortové formy a párkrát s ní bouchněte o stůl, aby unikly bublinky vzduchu.
Na dno trouby dejte pekáček s vodou. Doprostřed pak formu s dortem. Pečte nejprve 10 minut na 180 stupňů Celsia, poté snižte teplotu na 140 stupňů a pečte dalších 40 – 50 minut.
Jakmile je cheesecake ze stran pevný a uprostřed se třese, vypněte troubu, pootevřete dvířka a cheesecake nechte dojít.
Po 20 minutách chladnutí opatrně uvolněte formu od dortu a nechte zcela vychladnout.
Maliny s cukrem a škrobit zahřejte v hrnci a čekejte, dokud se část vody neodpaří. Hustou polevou pak přelijte vychlazený cheesecake.