Menu
WomanOnly
Recepty na pečení Snadné

Linecké těsto na koláč i cukroví. Jak na to, aby se opravdu povedlo?

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 45 min

Z lineckého těsta běžně připravujeme tradiční vánoční cukroví, nicméně skvělý je například i linecký mřížkový koláč. Linecké těsto je jednoduché na přípravu a svou chutí nikdy nezklame. Jak ho připravit a co všechno z něj můžeme upéct?

Jak na nejlepší linecké těsto? Dodržte zásadu 3 : 2 : 1

Tajemství dokonalého lineckého těsta nespočívá v ničem jiném než v poměru 3 : 2 : 1. Jistě již správně tušíte, že se jedná o poměr ingrediencí, tedy mouky, másla a cukru (300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru). Aby bylo linecké těsto vláčné, přidáme také jeden žloutek.

Linecké těsto je možné dochutit například kůrou z citronu, popřípadě kakaem. Existují různé recepty, jejichž autoři s lineckým těstem různými způsoby experimentují – například vynechávají cukr či mění poměr surovin. Nicméně pokud s pečením cukroví či koláčů z lineckého těsta zatím nemáte zkušenosti, doporučujeme držet se klasického receptu.

Ještě před tím, než se do přípravy lineckého těsta pustíte, proveďte následující:

  • vejce a máslo vyndejte z lednice v předstihu, všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu
  • mouku i moučkový cukr prosejte přes jemné sítko
  • pořiďte si vál na těsto – ušetří vám spoustu práce a hlavně nervů

Zároveň si na přípravu cukroví nebo koláče vyhraďte dostatek času. Hotové linecké těsto musí minimálně hodinu odpočívat v lednici, jinak se bude lepit. Při vykrajování lineckého cukroví vždy pracujte pouze s částí těsta a zbytek vraťte zpět do chladu.

Recept na linecké mrkvánky

Co všechno lze z lineckého těsta upéct?

Nejčastěji se z lineckého těsta peče vánoční cukroví, které se slepuje marmeládou nebo zdobí čokoládou, a mřížkové koláče s marmeládou či tvarohem. Linecké těsto bez cukru lze využít také na pečení slaných koláčů nebo na přípravu „cukroví“ ve zdravější verzi.

Recept na klasické linecké těsto

Celé kouzlo tkví v dodržení výše zmíněné zásady 3 : 2 : 1. Množství surovin neodhadujte, ale poctivě odvažte. Pokud kromě mouky, másla, moučkového cukru a žloutků použijete také vanilkový cukr a citronovou kůru, rozhodně nic nezkazíte.

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Máslo a vejce vyndáme z lednice v předstihu, aby při přípravě těsta měly pokojovou teplotu. Mouku a moučkový cukr prosejeme přes jemné sítko.
  2. Cukry, mouku, máslo, žloutky a kůru z citronu dáme do mísy. Nejprve vše promícháváme rukama. Ve chvíli, kdy těsto získá konzistenci drobenky, jej přemístíme na vál a dále ručně zpracováváme, dokud není zcela hladké.
  3. Hotové linecké těsto zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice minimálně na 1 hodinu. Další postup bude záviset na tom, zda pečeme linecké cukroví nebo linecký koláč.


Linecké cukroví: těsto si rozdělíme na menší části. Vál posypeme moučkovým cukrem, těsto vyválíme, vykrájíme požadované tvary a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 10 minut na 180 °C. Vychladlé cukroví slepíme marmeládou.

Linecký koláč: těsto vyválíme a přendáme do vymazané a vysypané koláčové formy. Přebývající těsto okrájíme, opět vyválíme a nakrájíme na proužky. Těsto ve formě pomažeme marmeládou nebo směsí z tvarohu (500 g tvarohu, 3 vejce, 250 g cukru krupice, citronová šťáva). Pomocí připravených proužků vytvoříme mřížku, potřeme těsto bílkem a pečeme asi 35 minut na 180 °C.

 

Ohodnoťte tento recept:
3,5
Právě čtete

Linecké těsto na koláč i cukroví. Jak na to, aby se opravdu povedlo?