Menu
WomanOnly
Recepty na pečení

Recept na makovec z jahel se švestkami

Klára Manoušková

Klára Manoušková

Doba přípravy: 1 hod 15 min

V zimním období zařazujeme do jídelníčku potraviny, které více zahřívají a stahují organizmus. Také způsob přípravy jídel je jiný než například v létě. Můžeme si dovolit například více pečených pokrmů, jejichž energie je více JANG a vyrovnává tak energii JIN, která je pro zimní období typická.

Přináším vám jednoduchý recept, který zvládne každý makrobiotický začátečník. Suroviny v něm použité jsou běžně dostupné v potravinách nebo prodejnách zdravé výživy. Tento pokrm patří mezi moučníky, které zdravým způsobem zpestřují makrobiotický jídelníček.

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou (předejdeme tak jejich případné hořkosti).
  2. Rozinky rozmixujeme se šálkem vody a nalijeme do mísy. Přidáme ostatní vodu, umletý mák, jáhly a olej. Promícháme. Vzniklé těsto je velmi řídké.
  3. Menší pekáček si vymažeme olejem a vysypeme celozrnnou moukou. Do takto připraveného nalijeme těsto a necháme 30 minut bobtnat.
  4. Poté do těsta rozložíme rozpůlené švestky (případně celé sušené).
  5. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 – 60 min. Upečení moučníku zjistíme píchnutím do středu těsta. Po upečení necháme moučník zcela vychládnout a poté ho krájíme na kostky.

Tip: Jestliže moučník začíná na povrchu zlátnout a uvnitř je ještě nedopečený, přikryjeme povrch pečícím papírem.

Ohodnoťte tento recept:
4,3
Právě čtete

Recept na makovec z jahel se švestkami