V zimním období zařazujeme do jídelníčku potraviny, které více zahřívají a stahují organizmus. Také způsob přípravy jídel je jiný než například v létě. Můžeme si dovolit například více pečených pokrmů, jejichž energie je více JANG a vyrovnává tak energii JIN, která je pro zimní období typická.
Přináším vám jednoduchý recept, který zvládne každý makrobiotický začátečník. Suroviny v něm použité jsou běžně dostupné v potravinách nebo prodejnách zdravé výživy. Tento pokrm patří mezi moučníky, které zdravým způsobem zpestřují makrobiotický jídelníček.
Postup přípravy
- Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou (předejdeme tak jejich případné hořkosti).
- Rozinky rozmixujeme se šálkem vody a nalijeme do mísy. Přidáme ostatní vodu, umletý mák, jáhly a olej. Promícháme. Vzniklé těsto je velmi řídké.
- Menší pekáček si vymažeme olejem a vysypeme celozrnnou moukou. Do takto připraveného nalijeme těsto a necháme 30 minut bobtnat.
- Poté do těsta rozložíme rozpůlené švestky (případně celé sušené).
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 – 60 min. Upečení moučníku zjistíme píchnutím do středu těsta. Po upečení necháme moučník zcela vychládnout a poté ho krájíme na kostky.
Tip: Jestliže moučník začíná na povrchu zlátnout a uvnitř je ještě nedopečený, přikryjeme povrch pečícím papírem.