Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla

Nakládaná vejce – poznejte starou úpravu vajec, kterou znali naši prarodiče

Vajíčka se upravují na mnoho způsobů, ať už se smaží, nebo vaří ve skořápce. Ale slyšeli jste už někdy o tom, že je můžete připravit na způsob utopenců? Stejně jako se nakládají sýry, zelenina či maso, můžeme takto naložit též vajíčka. Přinášíme pár receptů, jak na nakládaná vejce.

Kolik zemí, tolik druhů nakládaných vajec

Jak už to tak bývá, každá země má trochu jinou úpravu těch stejných pokrmů. V článku se dozvíte, jak připravit nakládaná vejce čínská, korejská nebo pikantní česká, která připomínají utopence a kterým se kdysi říkalo rosůlčata. U nich se mimochodem jedná o staré postupy, které se prováděly již za války, kdy bylo nutné potraviny nějakým způsobem konzervovat. V té době jich bylo málo a proto se hledaly způsoby, jak potraviny upravit, aby déle vydržely a prodloužila se jejich trvanlivost.

Pikantní nakládaná vejce

  • 5 litrová zavařovací sklenice
  • 10 ks vajec
  • 1 červená paprika
  • 3 papričky jalapeño nebo jiné chilli papričky
  • 6 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • snítka rozmarýnu (může být i jiná bylinka)
  • 250 ml kvasného lihového octa
  • 250 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíce kuliček pepře
  • 6 ks hřebíčku
  • 4 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření

Vejce si uvaříme natvrdo, tedy přesně 10 minut. Pokud budete vařit déle, vejce budou vysušená a žloutky vám zezelenají. Až vejce uvaříte, doporučujeme prudce zchladit pod vodou, budou se vám lépe loupat. Necháme vajíčka ještě vychladnout a oloupeme je.

Cibuli a papriky si nakrájíme na menší kousky. Česnek doporučujeme podélně rozříznout a vydělat zelený klíček – tato část česneku je totiž lehce jedovatá a pokud ji sníte, máte zaručen česnekový bolebřich.

Vodu s octem si uvaříme se solí a cukrem, přidáme koření. Po přejití varem nechte vychladnout.

Do vybrané zavařovací sklenice střídavě skládejte vejce a nakrájenou zeleninu, aby vše bylo rovnoměrné. Nakonec zalijte octovým lákem a máte hotovo.

Teď už jen stačí nechat několik dní odležet – čím déle, tím intenzivnější chuť. Měly by se však spotřebovat do čtyř týdnů.

Naložená vejce skladujte nejlépe v chladu a temnu.

Čínská nakládaná vejce

  • 10 ks vajec
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 1 lžička sypaného černého čínského čaje
  • 1 lžíce pomerančového džusu (pokud nemáte, můžete použít lžičku cukru)
  • 1 lžíce koření (namletý badyán, fenykl, hřebíček, pepř a skořice)
  • dvě špetky soli

Vejce přivedeme k varu a tentokrát vaříme jen 6 minut, ne déle. Po této době vejce vyjmeme a vložíme do studené vody. Lehce skořápky rozbijeme, aby jen mírně popraskaly. Do původního nálevu přidáme sojovou omáčku, džus, černý čaj a koření a i s popraskanými vejci přivedeme k varu. Vaříme maximálně 5 minut, aby se nám žloutky nevysušily. Po uvaření necháme přirozeně vychladnout a necháme přes noc v lednici uležet.

Druhý den vajíčka oloupeme – budou mít krásnou mramorovou strukturu hnědé barvy.

Podáváme s rýží nebo jen tak s chlebem.

Korejská nakládaná (marinovaná) vejce

  • 6 ks vajec
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička soli
  • 100 ml sojové omáčky
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks jarní cibulky
  • 2 ks červená chilli paprička
  • 3 lžíce sezamových semínek (opražené)
  • pokud máte, přidejte také 4 lžíce rýžového vína a 1 lžíci sezamového oleje

Vajíčka si uvaříme v osolené vodě po dobu 6 minut. Následně prudce zchladíme. Po vychladnutí vajíčka oloupeme.

Na marinádu si smícháme sojovou omáčku, vodu a rýžový ocet; pokud máte, přidejte také rýžové víno a sezamový olej. Přimícháme cukr, na jemno nakrájené stroužky česneku a jarní cibulku. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr plně nerozpustí. Podle chuti nakrájejte libovolné množství chilli papriček a vše smíchejte. Ke konci ještě přidejte opražený sezam.

Uvařená a oloupaná vejce dáme do nádoby s víkem, zalijeme připravenou marinádou, zavřeme poklopem a v ledničce necháme marinovat přes noc.

Druhý den podáváme. Vejce si rozkrojíme na dvě poloviny a pokapeme marinádou. Jako příloha se v Korei podává jasmínová rýže. Vejce vydrží v lednici až 7 dní.

Tip: Marinádu lze použít opakovaně, jen ji musíme tepelně upravit před dalším vložením vajec.

Ohodnoťte tento recept:
2,5
Právě čtete

Nakládaná vejce – poznejte starou úpravu vajec, kterou znali naši prarodiče