Květáková polévka patří mezi ty, na které existuje nesčetně variací. Můžeme ji připravit jako smetanovou, doplnit o různé druhy zeleniny, doplnit vajíčkem apod. Tvoří tak zejména v sezóně velmi levný a chutný pokrm, který zasytí. Pojďme si jednu z variant představit.
Postup přípravy
- Květák očistíme, nakrájíme na velmi drobné kousky a dáme vařit do změknutí do osolené vody. Přidáme mražený hrášek a můžeme i očištěnou mrkev vcelku. Vše vaříme do měkka. Pokud máme rádi výraznější chuť a nepodáváme polévku malým dětem, můžeme doplnit i o bujon.
- Když už máme ingredience měkké, připravíme si z másla a hladké mouky světlou jíšku (rozpustíme máslo a vmícháváme hladkou mouku, pokud jíšku chceme světlou, dáme pozor, aby se nám příliš nepřipálila). Jíšku si můžeme přiředit zeleninovým vývarem z polévky.
- Pokud přidáme do polévky i mrkev, vyjmeme ji a do polévky najemno nastrouháme. Přidáme a vmícháme do polévky jíšku.
- Na závěr si rozkvedláme v hrnečku vejce, které zjemníme trochou mléka. Za stálého míchání polévky vlijeme směs vajec s mlékem do polévky a necháme ještě alespoň minutu povařit, aby se vejce uvařilo. Máme hotovo.