Nejoblíbenějším těstem na výrobu slaných i sladkých závinů je těsto listové. V článku najdete recept a postup pro výrobu tohoto kulinářského skvostu využitelného pro přípravu teplých i studených pokrmů.
Proč si dělat listové těsto doma?
Listové těsto lze velice snadno zakoupit v obchodě, na výběr máte z mražených i chlazených hotových výrobků. Avšak v poslední době bývají tyto polotovary nejrůznějšími způsoby ochuzovány o kvalitní základní suroviny a těsto po upečení příliš lákavě nevoní ani nechutná. A ačkoliv se může zdát, že domácí výroba je poněkud složitá, věřte, že tomu tak není.
Linecké těsto na koláč i cukroví. Jak na to, aby se opravdu povedlo?
Recept na listové těsto
Ingredience:
- 600 g hladké mouky
- 500 g másla (2 kostky)
- sůl
- voda
Postup:
Ingredience se nyní rozdělí na 2 části a každá se zpracovává zvlášť, to proto, abychom vytvořili 2 těsta, která se budou nadále překládat a vytvoří tzv. lístky.
1. těsto:
- 250 ml vlažné vody
- ½ lžičky soli
- 500 g hladké mouky
Všechny suroviny smíchejte v míse a zpracovávejte rukou, dokud nevznikne hladké těsto. Nechejte v lednici alespoň 3 hodiny uležet.
2. těsto:
Máslo pokojové teploty smíchejte s moukou a směs rozetřete na pečící papír. V lednici nechejte ztuhnout.
Až obě těsta ztuhnou, vyválejte z prvního těsta obdélník a na jednu jeho stranu rozválejte 2. těsto. Nyní tuto vrstvu 2 těst přeložte zbývající částí prvního těsta.
Celkově musíte těsto rozválet a přeložit 11x, počítaje i s prvním krokem. Nejspíše se vám to však nepodaří najednou, protože těsto má tendenci se začít příliš povolat, díky poměrně vysoké teplotě doma. Proto je před překládáním umístěte znovu do lednice, dokud neztuhne.
Hotové těsto můžete rozřezat na vámi požadované rozměry a zabalené uložit do mrazáku.
Jak správně zabalit štrůdl? Záleží na těstě
Tři jednoduché náplně do listového těsta
Jablečná náplň
- 1,5 kg nahrubou postrouhaných jablek
- 100 g nadrcených dětských piškotů
- 200 g krystalového cukru
- 2 lžičky skořice
Povidlová náplň
- 500 g švestkových povidel
- 100 g drobečkůz domácího perníku nebo perníku na strouhání
Tvarohová náplň
- 500 g měkkého zeleného tvarohu
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek