K největším favoritům většiny lidí patří linecké cukroví, které nesmí chybět na vánočním stole. Nejlepší recepty bývají ty prověřené léty a takové najdeme u našich babiček.
Přestože linecké cukroví pochází z Rakouska, je symbolem hlavně českých Vánoc. Málokdo si dokáže představit Vánoce bez hvězdiček a koleček slepovaných marmeládou. A tak je nejvyšší čas na pečení.
3D cukroví? Jasně! Upečte třeba slona, hrocha nebo žirafu
Co budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 90 g cukru moučka
- 1 žloutek
- 160 g másla
- marmeláda dle chuti (nejlépe nějaká pikantní jako rybízová nebo višňová)
Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme přes noc v ledničce odpočinout. Odpočaté těsto vyválíme a vykrajujeme z něj různé tvary, které vyskládáme na plech, na který jsme si předem připravili pečicí papír.
Linecké těsto na koláč i cukroví. Jak na to, aby se opravdu povedlo?
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 5 minut, dokud těsto nezrůžoví. Necháme vychladnout, a poté potíráme marmeládou a lepíme k sobě. Vše je hotovo a už stačí jen ochutnat a zavzpomínat.