Máte doma bohatou úrodu hrušek a nevíte, co s nimi? Řešením je domácí hrušková marmeláda, výborný hruškový džem nebo jemná hrušková zavařenina s přídavkem jablek. Uskladněné zásoby dobrot si pak můžete vychutnávat po celou zimu. My si dnes posvítíme na ty nejlepší marmelády z hrušek, které stojí za to vyzkoušet.
Hrušková marmeláda se skořicí a badyánem
Suroviny:
- 1 kg hrušek
- 0,5 kg cukru krystal
- šťáva z 1 citrónu
- 3 celé skořice
- 2 hvězdičky badyánu
Postup:
- Hrušky omyjte, odstraňte jadérka a nakrájejte je na malé kousky.
- Nasypte je do misky, posypte cukrem a nechte do druhého dne pustit šťávu.
- Druhý den směs rozmixujte a přidejte skořici, citrónovou šťávu, badyán a promíchejte.
- Hruškovou směs nalijte do hrnce se silným dnem a pozvolna vařte do zhoustnutí.
- Jakmile je směs hustá, vyndejte z ní skořici i badyán a nalijte do čistých a suchých sklenic. Ty pak pořádně zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Podle potřeby můžete ještě sklenice s marmeládou sterilovat.
Jak správně sušit ovoce? Je to hračka a výsledkem je vitamínová bomba
Originální hrušková marmeláda s mátou
Suroviny:
- 1,5 kg hrušek
- 750 g cukru krystal
- 20 g kyseliny citrónové
- 5 snítek čerstvé máty
Postup:
- Hrušky omyjte, zbavte jadérek a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Vložte je do kastrolu, zalijte trochou vody a za stálého míchání rozvařte.
- Hruškovou směs zvažte a na každý 1 kg směsi přidejte 0,5 kg cukru a nakonec vložte i čerstvou mátu.
- Na mírném plameni hrušky s cukrem pomalu vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Poté odstraňte mátu, přidejte kyselinu citrónovou a marmeládu plňte do skleniček. Pořádně je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
- Pokud chcete, můžete sklenice ještě sterilovat.
Pikantní hrušková marmeláda se zázvorem
Suroviny:
- 1 kg hrušek
- 0,5 kg třtinového cukru
- šťáva z 1 citrónu
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 celé skořice
Postup:
- Hrušky opláchněte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.
- Vložte je do misky, zasypte cukrem a nechte přes noc stát na chladném místě, aby pustily šťávu.
- Hrušky rozmixujte, přidejte, zázvor, skořici, citrónovou šťávu a pořádně zamíchejte.
- Vše nalijte do velkého hrnce a pomalu vařte, dokud směs nezhoustne.
- Jakmile je směs hustá, vyndejte obě skořice a hotovou marmeládu nalijte do umytých a vysušených sklenic.
- Sklenice zavřete, obraťte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pokud chcete, můžete marmeládu ještě sterilovat.
Pecky z ovoce: které můžete jíst a které jsou jedovaté?
Jemná hrušková marmeláda s vanilkou
Suroviny:
- 12 hrušek
- 800 g cukru krystal
- 2 vanilkové lusky
- 1 sáček pektinu
Postup:
- Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky.
- Nasypte je do hrnce, přidejte semínka z vanilkových lusků a cukr.
- Směs pomalu přiveďte k varu a nechte trochu změknout.
- Po zhruba 15 minutách hrušky rozmačkejte vařečkou nebo rozmixujte ponorným mixérem.
- Jakmile máte směs v hrnci hladkou, přidejte do ní pektin a opět přiveďte k varu. Nechte chvíli probublávat a vyčkejte, dokud směs nezhoustne.
- Ještě horkou marmeládou plňte čisté a suché sklenice. Zavíčkujte je a postavte dnem vzhůru.
Hrušková marmeláda s chilli zvýší váš apetit
Suroviny:
- 2 kg hrušek
- 100 ml vody
- 100 g třtinového cukru
- 500 g želírovacího cukru
- 1 badyán
- 2 hřebíčky
- 2 celé skořice
- citrónová kůra z 1 citrónu vcelku
- 1 lžička nasekané čerstvé chilli papričky
Postup:
- Hrušky oloupejte, ale pokud mají tenkou slupku, můžete ji nechat. Zbavte je jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Hrušky dejte do hrnce, podlijte vodou a přidejte třtinový cukr, badyán, skořici, hřebíčky i citrónovou kůru.
- Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 10 minut. Podle potřeby můžete dolít další vodu.
- Jakmile je směs rozvařená na kaši, můžete vyjmout veškeré koření a citrónovou kůru.
- Přidejte želírovací cukr a za stálého míchání směs zvolna vařte 10 – 15 minut.
- Marmeládou plňte čisté a suché sklenice, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru.