Nastupující léto o sobě dává vědět nejen teplým počasím, ale i dozrávajícím ovocem. Byla by škoda nevyužít sladké plody přírody právě v době, kdy k nám nemusí cestovat přes půl světa, ale máme je mnohdy přímo na zahrádce. Tentokrát jsou v hlavní roli jahody.
Jahody stokrát jinak
Jahody jsou univerzální ovoce, které má nespočet využití. Z čerstvých lze připravit osvěžující koktejl nebo limonádu, přidat je do ovocného freshe či si je dát jen tak se smetanou. Můžete z nich ale také vyrobit ovocný nanuk, přidat je do drobenkového koláče, uvařit jahodové knedlíky nebo si udělat zásoby domácí marmelády.
Použití v řezech se přímo nabízí, neboť jahody jsou úžasně šťavnaté, sladké a se smetanou vytvářejí oblíbenou kombinaci. Když ji ještě doplníte vanilkou, snový dezert je na světě. Navíc potěší, že tuhle dobrotu zvládne bez potíží i nezkušená hospodyňka.
Recept na jahodové knedlíky dvakrát jinak a netradiční tip navíc!
A pozor, tohle sladké potěšení rozhodně udělá radost i vaší drahé polovičce. A to nejen proto, že se bude hned při ochutnání olizovat až za ušima. Jahody jsou totiž skvělé přírodní afrodiziakum…
Postup přípravy
- Žloutky dobře vyšleháme s oběma cukry. Následně k nim přimícháme olej, mléko a prosátou mouku s práškem do pečiva.
- Do směsi opatrně stěrkou vmícháme sníh z bílků a špetky soli.
- Hotové těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 175 °C, dokud řezy nezačnou zlátnout.
- Upečené řezy necháme zchladnout a mezitím si připravíme ovocnou náplň. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a rozmačkáme. Poté je dáme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu. Tip: Jahody můžete nahradit i jiným sezónním ovocem. Skvělé budou meruňky, broskve i borůvky.
- Do horkých jahod vlijeme pudinky rozmíchané ve vodě a vaříme, dokud směs nezhoustne. Poté náplň odstavíme z plotny, nalijeme na zchladlý korpus a dáme chladit do ledničky.
- Všechny ingredience na krém společně vyšleháme a potřeme jím vychladlý řez s jahodami. Ten pak ještě necháme chladit v lednici několik hodin, ideálně přes noc.
Tip: Ztužovač šlehačky můžete nahradit želatinou nebo ho dokonce úplně vynechat. Pokud smetanu dostatečně vyšleháte, nebude vůbec potřeba.